VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukráři pečou o sto šest. Většinou do konce listopadu

Pelhřimovsko – Zřejmě málokdo si dokáže představit Vánoce bez voňavého a chutného vánočního cukroví.

25.11.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Někteří si sladké dobroty připravují doma sami, jiní si z různých důvodů zakoupí cukroví od profesionálních cukrářů. „Já osobně preferuji domácí cukroví, které si každý rok peču sama. Je to můj koníček. Upřímně, jsem i skeptická ke kvalitě kupovaného cukroví. Navíc mi vůně mého pečiva krásně provoní byt," podělila se o svůj názor Lucie Brožová z Humpolce, která s pečením začíná v prosinci.

Naproti tomu cukráři mají plné ruce práce už v říjnu, a  hlavně v listopadu. „První objednávky přijímám od zákazníků především se začátkem listopadu. Zatím mohu říct, že letos mám o něco méně zakázek než loni," uvedla cukrářka Michala Trčková z Vesce u Počátek.

Její zákazníci si nejčastěji přejí linecké cukroví. K druhům, které Trčková také nabízí, patří například išelské dortíky, kokosky, čokoládový hřeben, ovocné košíčky nebo pracny. „Kilogram mého domácího a ručně dělaného cukroví stojí 330 korun," doplnila cukrářka.

Sladké na přání

Zhruba patnáct kilogramů cukroví napekla loni pro zákazníky Iva Piklová ze Senožat a i ona odhaduje, že letos bude zájem o cukroví o něco menší. „Peču hlavně typické vánoční cukroví, ale pokud by si někdo přál například kremrole, domluvíme se," zmínila Piklová. Také ona přijímá objednávky do konce listopadu. Kilogram cukroví z její kuchyně vyjde na 260 korun.

Výrazně více vánočního cukroví připravují cukráři a cukrářky v pelhřimovské pekárně Adélka. Podle informací výrobní ředitelky cukrárny, lahůdek a teplé kuchyně Věry Bartákové loni napekli kolem dvou tun čajového pečiva. Letos předpokládají, že poptávka po vánočním cukroví bude podobná jako v loňském roce. „Prodáváme hlavně klasické cukroví, zdobené například mandličkami, ořechy a nově také brusinkovými ozdobami a plněné brusinkovými náplněmi," nastínila Bartáková.

Adélka obvykle přijímá zakázky i v prosinci. „Stává se, že ještě pečeme týden před Vánocemi," dodala Bartáková s tím, že cena cukroví závisí na druhu výrobku, na pracnosti jeho výroby a samozřejmě i na marži obchodníka. Cena za kilogram se pohybuje v rozmezí 350 až 500 korun. Cukroví z Adélky lze zakoupit přímo v obchodech.

Autor: Aneta Slavíková

25.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vzala stopařku a přišla o pěněženku

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Dobrohostov opět naservíroval porci dobré muziky

Dobrohostov - Magické prostředí letního parketu v Dobrohostově opět přivítalo festival Stock Dobrohostov. Největší přehlídka regionálních kapel z Vysočiny přinesla nadupaný program a dobrou atmosféru. Tahouny letošního ročníku byly kapely Krausberry, Morava nebo Šohajka.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

OBRAZEM: Krucemburk láká na výstavu květin

Krucemburk - Po dvou letech opět rozkvetly reprezentační prostory Úřadu městyse Krucemburk. Spolek zahrádkářů zde po celý víkend 19. a 20. srpna pořádá tradiční výstavu květin. Výstava je milovníkům kvetoucí krásy zpřístupněna vždy v době od 9 do 17 hodin.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Světlá nad Sázavou – Případ krádeže nářadí k pracovnímu stroji prošetřují policisté z obvodního oddělení ve Světlé nad Sázavou. Ke krádeži došlo někdy v době mezi 7. a 15. srpnem v obci Příseka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení