„Hranice sucha je v současnosti dosažena na 35 z 200 měřících stanic v povodí Moravy a Dyje. Nízký stav průtoků nadlepšují nádrže, které jsou v současné době naplněné v rozmezí 60 až 97 procent,“ oznámil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Ilustrační foto.
V Číhalíně shořel sklad motocyklů, plameny zničily 28 strojů

Průtoky v tocích jsou v porovnání s dlouhodobými srpnovými průměry na desítkách míst podprůměrné a dosahují jen čtyř až 60 procent normálu. Bouřky a deště nezpůsobily výraznější vzestupy hladin na tocích.

„Vzhledem ke stávajícímu suchému období a nepříznivé hydrologické situaci jsme doporučili vodoprávním úřadům zvážit možnost omezit či zakázat obecné nakládání s vodami, popřípadě upravit povolené nakládání s vodami, provádět častější kontrolu dodržování manipulačních řádů rybníků a odběrů povrchových vod,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Opatření zakazující obecné nakládání s povrchovými vodami ze všech vodních toků a vodních nádrží nadále platí i na Třebíčsku.

Galakoncert 19. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou.
Podívejte se, kdo nechyběl na jaroměřickém galakoncertu

I přes významné dlouhodobé poklesy průtoků ve vodních tocích zabezpečují všechny významné nádrže ve správě Povodí Moravy své vodohospodářské funkce.

„Pod vodními díly jsou dodržovány odtoky stanovené platnými manipulačními řády tak, aby byly zajištěny potřebné průtoky pro zachování biologického života v řekách. Také jsou zajištěny povolené odběry, zejména odběry pitné vody a vody pro závlahy. Zvyšování současných odtoků zatím není zapotřebí. Naopak je vhodné zadržet vodu v nádržích pro případ, že by suché počasí pokračovalo,“ doplnil generální ředitel.