„Nejraději jezdím s kamarády venku na kole, takže tak bych chtěl celý den prožít. Trochu to slavíme i doma, každý rok mi máma koupí něco sladkého, třeba zmrzlinu. Letos bych si ještě navíc přál auto na ovládání. Za to bych mámě přinesl kytku," svěřil se sedmiletý František Krejčí z Radňovic.

Nejvíce dětí by potěšilo zrušení školního vyučování. Alespoň na jeden den. „Přál bych si takové malé prázdniny. Abych se nemusel učit, jen bych odpočíval," uvedl desetiletý Jan Brokl z Radňovic.

„Hlavně aby nebyla škola. A chci být s kamarády celý den venku a hrát si. Jednou jsme byli v zoologické zahradě, kde byla nejrůznější zvířata, jezdily tam vláčky a užívali jsme si také na prolézačkách. To se mi hrozně líbilo. Rád bych si to aspoň ještě jednou zopakoval," doplnil ho devítiletý David Tredler ze stejné obce.

Zoologická zahrada patří mezi oblíbená místa, na nichž lze oslavy Dne dětí trávit. „Byli jsme také v zoo, mohli jsme tam krmit zvířata a měli tam i skákací hrad. Bylo to skvělé," poznamenala devítiletá Ema Bartalosová z Nového Města na Moravě.

K oslavě Dne dětí patří také něco dobrého na zub. A nemusí jít ani o sladkosti. Nejen děti, ale i většina dospělých dává před čokoládou a bonbóny přednost voňavému, nad ohněm opečenému špekáčku.

„Dětský den slavíme většinou tak, že opékáme s kamarády, s bratranci a sestřenicí párky. Pokaždé si to užijeme. A co bych si letos k Mezinárodnímu dni dětí přála? Abychom byli hlavně všichni zdraví a měli se rádi," prohlásila desetiletá Bára Komínková z Jiříkovic.

Dětská přání bývají různá. Někomu stačí strávit pohodový den s kamarády, jiný by měl raději něco hmatatelnějšího. „Přál bych si dostat lego," prozradil svůj tajný sen sedmiletý Tobiáš Bartalos z Nového Města na Moravě.

Ne všichni se ovšem na svátek dětí těší a užívají si ho. „Já dětský den vůbec neslavím a ani nevím, jak bych ho slavit měl. Je to prostě den jako všechny ostatní," nechal se slyšet jedenáctiletý Martin Křídlo z Jiříkovic.

Mnohé děti slaví „svůj" den nejen ve škole, ale i doma. „Celá naše rodina jezdí každý rok do zábavního parku pro děti do Jihlavy. Jsou tam prolézačky a všechno možné," sdělila jedenáctiletá Simona Kosourová z Radňovic.

„My doma dětský den moc neslavíme, ale pokaždé nám maminka koupí aspoň nějakou sladkost. Přála bych si strávit dětský den hraním her s kamarády," doplnila svou starší spolužačku osmiletá Eliška Peňázová z Radňovic.

Realita ovšem vypadá pokaždé trochu jinak než naše sny a přání. „Letos oslavíme s dětmi jejich svátek pracovně. Původně jsme se sice společně měli vydat za včelařem, pak si opéct buřty, prostě takový pohodově strávený den. Ale počasí bylo o něco chladnější a proto máme včelky o týden posunuté. Takže Den dětí budeme tentokrát slavit trochu jinak, pomůžeme odnosit a naložit nasbíraný papír," vyjádřila se včera ředitelka radňovické školy a školky Iva Jinková.

I když „svůj" den děti v Radňovicích oslavují prací, těšily se na něj. „Aspoň se nemusíme učit," prohlašují žáci unisono. „A sladká odměna je také připravena," dodala Iva Jinková.