Právník zastupuje obce Brzkov a Věžnice a města Přibyslav a Polná.

Vedení tohoto řízení by podle právníka bylo v rozporu s platnou surovinovou politikou České republiky. „Uvedený postup Diama je způsobený tím, že za rok 
od podání žádosti o rozšíření chráněného ložiskového území nenastal v tomto řízení žádný posun, když Ministerstvo životního prostředí zcela akceptovalo naše námitky. Tímto postupem si státní podnik snaží opatřit podklady, které však měl mít dávno před podáním první žádosti." uvedl Kliment.

Narážel na to, že jedno řízení už běží od loňska, kdy Diamo požádalo o rozšíření chráněného ložiskového území Brzkov o sousední území Horní Věžnice. Podle sdělení Ministerstva životního prostředí z letošního září bylo toto řízení přerušeno do 30. června 2017 kvůli doplnění podkladů.

Se žádostí na Ministerstvo životního prostředí o stanovení průzkumného území 
se podle Klimenta problematika uranu vrací na úplný začátek. „Diamo musí shromáždit nezbytné podklady, aby mohlo v dalších řízeních prokázat, že v dané lokalitě je tolik uranu, kolik tvrdí," poukázal právník.

Diamo na svých webových stránkách aktuální krok odůvodňuje a vysvětluje. Nechce žádný detailní geologický průzkum, ten byl už realizován v letech 1972 až 1990. V rámci geologicko-průmyslových prací by ale byl proveden přepočet zásob.

„Z toho vyplývá, že podáním žádosti o průzkumné území nebudou dotčena ani nějak ovlivňována práva a povinnosti zákonem stanovených účastníků řízení o povolení stanovení průzkumného území, ani soukromý majetek občanů. Nebudou realizovány žádné technické práce na pozemcích," stojí ve vyjádření společnosti 
Diamo.

Podle dotčených obcí 
v celé lokalitě Horní Věžnice, o které by do budoucna mohlo být dle návrhu Diama chráněné ložiskové území rozšířeno, dosud stojí veškeré závěry o existenci ložiska uranu hlavně na teoretických propočtech. „Konečně se začne řešit podstata problému, a tou je, zda v dané lokalitě nějaký uran vůbec je. Konkrétně v lokalitě Horní Věžnice stojí závěry o existenci uranu hlavně na teoretických propočtech," uvedl Kliment.

„Podle mě tímto jednáním Diamo samo uznává, 
že jsme to byli my, kdo říkal lidem od samého začátku pravdu. Jejich podklady byly a jsou nedostatečné, a žádné řízení nemělo být nikdy zahájeno," okomentoval Aleš Bořil, starosta Brzkova.

Materiál o přípravě na případné vytěžení uranu 
u Brzkova schválila vláda koncem roku 2014. Petici proti těžbě ještě předtím podepsalo 1 700 lidí, v regionu se konaly protestní akce. Podle vyjádření ministerstva průmyslu z letošního září ale kroky zaměřené na status chráněného ložiskového území automaticky neznamenají přípravu na vytěžení uranu u Brzkova.