Cena jednoho lůžka je 36 tisíc korun. Pořízeny byly z darů od podporovatelů. Rozděleny budou mezi urologii, chirurgii, ortopedii a internu. Hlavním přínosem nových lůžek je zejména možnost elektrického polohování, což vede k výraznému zvýšení komfortu a snížení rizika úrazu pacientů. Do konce roku 2016 přibude ještě dalších 24 a počet se zaokrouhlí na 40 lůžek v celkové hodnotě 1,4 milionu korun.

„Nová lůžka nahrazují stará mechanická, která byla ve velmi špatném technickém stavu. S ohledem na tuto pozitivní změnu například dochází i ke snížení rizika úrazů personálu při manipulaci s pacientem," komentovala nákup ředitelka Nemocnice Třebíč Eva Tomášová.

Díky elektrickému polohování se pacienti mohou sami polohovat pomocí pacientského ovladače pro běžné denní činnosti jako je čtení, sledování televize, nebo při návštěvě. Pacienti si sami mohou s celým lůžkem sjet do spodní polohy, aby mohli pohodlně a bezpečně opustit lůžko.

„Velkou předností jsou speciální funkce, které lze ovládat pouze ze sesterského panelu a napolohují se do pozice zvané kardiacké křeslo a dalších," podotkla náměstkyně pro léčebnou péči Edita Richterová.

Součástí lůžek jsou i pacientské stolky, které nabízejí velký úložný prostor a umožní snadnou manipulaci a údržbu. Navíc jsou vyrobeny v oboustranném provedení a jsou osazeny jídelní deskou ovládanou pomocí pístnice pro snadnou manipulaci.

K pořízení lůžek nemocnic pomohly podpora od města a obcí třebíčského okresu a také od soukromých firem.