O sedmém skalpu jihočeského rivala v sezoně rozhodla především precizní defenzivní práce celého týmu a tři přesné střely obránců od modré čáry.

V pondělí 22. března 2004 zvítězila Dukla Jihlava ve čtvrtém barážovém utkání na svém stadionu nad Motorem České Budějovice 3:0 a radovala se z návratu do extraligy. Po třinácti letech a sedmadvaceti dnech mohou jihlavští hokejisté tříbodovou výhrou nad stejným protivníkem, byť tentokráte na jeho ledě, zažít pocit vítězů znovu.

Kromě tříbodového zisku z Budvar Areny sice potřebuje Dukla ještě pomoci jakoukoliv výhrou Pardubic nad Karlovými Vary, i tak je ale vysněný postup na dosah. A Jihlavané jej mají stále ve svých rukách, přestože v závěrečných třech kolech budou hrát dvakrát venku. „Naše pozice je krásná, od prvního kola jsme v čele baráže," cení si dosavadních výsledků obránce Dukly a autor dvou nedělních branek Petr Šidlík. „Ale ještě není nic rozhodnuté. Může se to rychle otočit a budeme třeba předposlední."

Svěřenci kouče Petra Vlka proto nějaké předčasné euforii nepropadají. „Hrajeme třetinu od třetiny, na nic jiného se neohlížíme. Jdeme si za svým snem a do dalšího zápasu opět nastoupíme s cílem, že nechceme prohrát," dodává Šidlík, podle kterého je sedm neúspěšných zápasů s Duklou v sezoně pro Motor viditelně svazujících: „Do hlav jim samozřejmě nevidím, ale myslím, že jsou už hodně frustrovaní. Usuzuji tak z toho, co vidím v jejich tvářích, jak proti nám hrají. Tak to občas prostě chodí, že v sezoně jednoho protivníka nemůžete porazit. My bychom se třeba možná v play-off trápili s Přerovem, se kterým jsme měli špatné výsledky."

To však neznamená, že by Jihlava měla mít na jihu cestu k postupu usnadněnou. „Oni budou hrát v zápase s námi o všechno, už nesmí prohrát, takže jim nezbývá nic jiného než jít do toho naplno a rvát se o výhru," předpokládá enormně vyhecovaného soupeře jihlavský zadák.

Fanoušci Dukly v postup věří, s narůstajícím skóre v posledním zápase se projevovala jejich euforie a toužebné očekávání cílové mety. Společně se zhruba tisícovkou fanoušků Motoru se hrálo v neděli ve fantastické atmosféře. To samé se dá očekávat i dnes. „To bylo něco neuvěřitelného," popsal své pocity Šidlík. „Když tady běhaly ty mexické vlny, jen jsem ohromeně koukal do hlediště a na chvilku jsem zapomněl, že jsem na ledě a musím také hrát," culil se vousatý bek.

Výše zmíněná výsledková souhra umožňující postup Dukly do extraligy už dnes je samozřejmě jen jednou z možností ve vyrovnané baráži. Tou nejrychlejší a pro Jihlavu ideální. „Zápasy v celé baráži jsou všechny stejné, vyrovnané, ještě není nic rozhodnutého. Tři body z posledního utkání jsou skvělé, ale musíme ve stejném duchu pokračovat dál. Dokud nebude hotovo," neopájí se krásnou vidinou ani útočník Michal Důras. Bude hotovo už dnes?

JIHLAVA – ČESKÉ BUDĚJOVICE 5:1

Branky a nahrávky: 12. Půža (Skořepa), 18. Hubáček (Důras), 41. Šidlík (Čachotský, Zeman), 51. Šidlík (Skořepa), 54. Zeman (Seman) – 52. Vlček (Mucha, Heřman). Rozhodčí: Čech, Hribik – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. Diváci: 6500 (vyprodáno). Třetiny: 2:0, 1:0, 2:1. Jihlava: Svoboda – Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb – Jiránek, Skořepa, Jergl – Čachotský, Seman, Zeman – Důras, Hubáček, Diviš – Čermák, Jícha, Anděl.

KARLOVY VARY – PARDUBICE 3:5

Branky a nahrávky: 3. Flek, 11. Gríger (Beránek), 32. Vachovec (Rohan, Sičák) – 1. Rolinek (Tomášek), 28. Ovčačík (Trončinský, Bárta), 35. J. Sýkora (Tomášek), 36. P. Sýkora (Nahodil), 50. Rolinek (TS). Rozhodčí: Pešina, Pavlovič – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:8. V oslabení: 0:1. Diváci: 3724. Třetiny: 2:1, 1:3, 0:1.

1. JIHLAVA 9 2 5 0 2 25:20 16
2. Pardubice 9 3 1 3 2 28:26 14
3. Č. Budějovice 9 3 1 2 3 17:22 13
4. K. Vary 9 2 1 3 3 24:26 11