„Varhany už alespoň čtyřicet let čekají na opravu. V posledních čtyřech pěti letech se dala situace do pohybu," popsal kněz z Radešínské Svratky Jan David.

Farnost se rozhodla, že stávající varhany již opravovat nebude a nechá vybudovat zcela nový nástroj. „Protože jsou ve skutečně havarijním stavu, nechali jsme je vypsat z památky. Poté jsme začali uvažovat o stavbě úplně nových varhan," řekl David. Nové varhany budou dvoumanuálové a budou mít kolem dvanácti rejstříků. „Bude to zcela mechanický nástroj, bez jakékoli elektřiny. Takový je do kostela ideální," vysvětlil David.

„Smlouva je do třicátého listopadu roku 2017. Za rok by tak varhany měly v našem kostele skutečně stát," uvedl kněz.

Celková cena hudebního nástroje bude téměř dva a půl milionu korun. Protože se nejedná o opravu a není to ani veřejná zakázka, farnost o dotaci nežádala. Finance tak musí nashromáždit sama. „Vše je z dobré vůle dárců farníků i ostatních, kteří nás chtějí podpořit," řekl kněz.

„Nástroj musíme doplatit nejpozději rok po instalaci, splácet budeme v několika etapách. Nyní je vybrán zhruba milion korun a do konce roku zainvestujeme okolo sedmi set tisíc. Do konce dalšího roku musíme zaplatit 850 tisíc a stejnou částku i v roce 2018," vyložil David.

V neděli v 17 hodin uspořádají v kostele benefiční koncert, jehož výtěžek stavbu nového nástroje podpoří. „Budeme mít velmi zajímavého hosta. Vystoupí ministr zemědělství Marian Jurečka, který hraje výborně na tubu. K sobě bude mít další profesionální muzikanty. Zazní i hoboj, viola a doprovodí je varhany. Repertoár bude tvořit průřez skladbami od baroka až po současnost. V jedné skladbě s nimi zahraji na trubku i já," slíbil David.

Kdo by chtěl na svratecké varhany přispět, může tak učinit přímo v neděli při koncertě do kasiček, připraveny budou i darovací smlouvy. Peníze je možné také posílat přímo na účet číslo 3245626339/0800.