VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbařská sezóna vypukla naplno. Lidé nosí plné koše

Třebíčsko - Po chladném začátku srpna dorazily i na Třebíčsko teplé dny. Svědčí to houbám, kterých si lidé z lesa odnášejí plné košíky. Pro zkušené houbaře nastaly doslova žně, které navíc podle mykologů jen tak neskončí.

10.9.2014
SDÍLEJ:

Houbaři zažívají žně. Hub je v lesích nebývalé množství. Na své si tak přijdou i méně zkušení hledači.Foto: Deník/ Kamil Černý

„Trvá to už nejmíň tři týdny a pořád to vypadá, že hub je všude dost. V neděli jsme si donesli dva plné velké koše. A nejsou to letos první a nejspíš ani poslední," líčila Marie Dokulilová z Nové Vsi.

S manželem nejčastěji vyrážejí do lesů k Heralticím, Bransouzům i Brtnici. „Všude je plno aut. V jednom lese potkáte třeba dvacet lidí a každý nese plný koš hříbků," upozornila.

Na podobně bohaté období si důchodkyně Marie Dokulilová nevzpomíná. „Loni bylo sucho, teď je počasí pro houby pravděpodobně ideální," zamýšlela se.

S tím souhlasil předseda Mykologického klubu v Jihlavě Jiří Burel. „Na Třebíčsku jsem byl naposledy asi před deseti dny, už tehdy tam rostlo hub hodně, jako na celé Vysočině, a nic nebrání tomu, aby tomu tak bylo i v příštích dnech," líčil.

S množstvím zážitků se z lesů vracejí také houbaři z jihu Třebíčska. „Já moc nechodím, ale můj táta našel hřiby a suchohřiby. Doma je pak dáváme pod maso. Všem to moc chutná," pochvalovala si Kateřina Zejdová z Jemnice.

Ani přebytky se prý v kuchyni neztratí. „To, co nezužitkujeme hned, dáme do mrazáku a v zimě používáme. Sušené houby zase později přidáváme do polévek," dodala.

Své kuchařské využití najdou houbařské úlovky také u Kalinů v Koněšíně. Smaženice z hříbků se tam prý nikdy nepřejí. „Z bedlí zase děláme řízky," podotkla Lenka Kalinová.

Dokulilovi z Nové Vsi si v poslední době poměrně často pochutnávají na kuřátkách v koprové polévce. „Ta je tak dobrá, že se to ani nedá popsat," řekla Marie Dokulilová.

Smaženice v tuhých mrazech

Houbové žně dokáže hospodyňka využít i během tuhých zimních mrazů. „Sušené hříbky namočíme a uděláme si z nich smaženici. Je skoro stejně dobrá jako v létě," poznamenala.

Kromě nejběžněji sbíraných druhů hub okusila letos už i ty méně známé. „Nedávno k nám přijel příbuzný a z lesa donesl holubinky. U nás je opékal na kmínu a přidal volské oko. Vonělo to po celém domě," vzpomínala Marie Dokulilová.

Radost všech houbařů by měla podle mykologa Jiřího Burela vydržet ještě nejméně dva týdny. „Postupně budou končit letní houby, ale začnou se objevovat ty podzimní. Třeba šupinovky nebo čirůvky," zmínil.

Autor: Kamil Černý

10.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici D1 zemřel po nehodě další řidič

Takto vypadá klokan Kuki, který utekl chovateli až z Mohelnice. Objevil se v minulých dnech poblíž Jihlavy.

Majitel hledal Kukiho u Vyskytné. Zatím ho nenašel

Účastníci letní žurnalistické škoky nahlédli do redakce Deníku

Havlíčkův Brod – Jak vznikají noviny, kdo všechno se na jejich výrobě podílí nebo v čem je práce novináře těžká i krásná, o tom se mohli přesvědčit účastníci letošní Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského, kteří se ve středu přišli podívat do redakce Havlíčkobrodského deníku.

Moderní trend kompostéry. Radnice je půjčují zdarma

Havlíčkobrodsko – Kompostéry za dotovanou cenu začala nabízet občanům města i větší obce na Havlíčkobrodsku. O speciální nádoby je zájem, kompostování se pomalu stává módou. Zvlášť když radnice nádoby půjčují většinou zdarma.

Otec zapomíná, že má dceru

Havlíčkův Brod - Otcem jen podle rodného listu je zřejmě devětatřicetiletý muž z Havlíčkobrodska, který byl obviněn ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy.

Za volant usedl bez řidičského průkazu

Přibyslav - Značnou dávku odvahy či spíše drzosti měl řidič z Brněnska. Usedl za volant, přesto že neměl řidičský průkaz, navíc jeho auto s přívěsem nemělo ani zcela platnou technickou kontrolu. Jeho jednání se mu nevyplatilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení