VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbařská sezóna vypukla naplno. Lidé nosí plné koše

Třebíčsko - Po chladném začátku srpna dorazily i na Třebíčsko teplé dny. Svědčí to houbám, kterých si lidé z lesa odnášejí plné košíky. Pro zkušené houbaře nastaly doslova žně, které navíc podle mykologů jen tak neskončí.

10.9.2014
SDÍLEJ:

Houbaři zažívají žně. Hub je v lesích nebývalé množství. Na své si tak přijdou i méně zkušení hledači.Foto: Deník/ Kamil Černý

„Trvá to už nejmíň tři týdny a pořád to vypadá, že hub je všude dost. V neděli jsme si donesli dva plné velké koše. A nejsou to letos první a nejspíš ani poslední," líčila Marie Dokulilová z Nové Vsi.

S manželem nejčastěji vyrážejí do lesů k Heralticím, Bransouzům i Brtnici. „Všude je plno aut. V jednom lese potkáte třeba dvacet lidí a každý nese plný koš hříbků," upozornila.

Na podobně bohaté období si důchodkyně Marie Dokulilová nevzpomíná. „Loni bylo sucho, teď je počasí pro houby pravděpodobně ideální," zamýšlela se.

S tím souhlasil předseda Mykologického klubu v Jihlavě Jiří Burel. „Na Třebíčsku jsem byl naposledy asi před deseti dny, už tehdy tam rostlo hub hodně, jako na celé Vysočině, a nic nebrání tomu, aby tomu tak bylo i v příštích dnech," líčil.

S množstvím zážitků se z lesů vracejí také houbaři z jihu Třebíčska. „Já moc nechodím, ale můj táta našel hřiby a suchohřiby. Doma je pak dáváme pod maso. Všem to moc chutná," pochvalovala si Kateřina Zejdová z Jemnice.

Ani přebytky se prý v kuchyni neztratí. „To, co nezužitkujeme hned, dáme do mrazáku a v zimě používáme. Sušené houby zase později přidáváme do polévek," dodala.

Své kuchařské využití najdou houbařské úlovky také u Kalinů v Koněšíně. Smaženice z hříbků se tam prý nikdy nepřejí. „Z bedlí zase děláme řízky," podotkla Lenka Kalinová.

Dokulilovi z Nové Vsi si v poslední době poměrně často pochutnávají na kuřátkách v koprové polévce. „Ta je tak dobrá, že se to ani nedá popsat," řekla Marie Dokulilová.

Smaženice v tuhých mrazech

Houbové žně dokáže hospodyňka využít i během tuhých zimních mrazů. „Sušené hříbky namočíme a uděláme si z nich smaženici. Je skoro stejně dobrá jako v létě," poznamenala.

Kromě nejběžněji sbíraných druhů hub okusila letos už i ty méně známé. „Nedávno k nám přijel příbuzný a z lesa donesl holubinky. U nás je opékal na kmínu a přidal volské oko. Vonělo to po celém domě," vzpomínala Marie Dokulilová.

Radost všech houbařů by měla podle mykologa Jiřího Burela vydržet ještě nejméně dva týdny. „Postupně budou končit letní houby, ale začnou se objevovat ty podzimní. Třeba šupinovky nebo čirůvky," zmínil.

Autor: Kamil Černý

10.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čerti, Honzové i princezny. Tyto postavy nesmí v českých pohádkách prostě chybět. I tentokrát si je i další pohádkové bytosti užijí děti do sytosti.

Dospělí udělají radost dětem

Kyberšikana. Ilustrační foto.

Dětem na síti hrozí kyberšikana, pedofilové i anonymita

V Havlíčkově Brodě vzpomínali na oběti holocaustu

Havlíčkův Brod – Od čísel ke jménům, od jmen k příběhům. Většina židovských obyvatel se v době druhé světové války v době takzvaného holocaustu navždy ztratila ze seznamu obyvatel měst a obcí.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Přestože má většina z nás kopřivnickou tatrovku zafixovanou z minulosti jako automobilku zaměřenou na luxusní "papalášské" limuzíny, případně jako výrobce nákladních aut, v historii najdeme i několik vozů, které se těmto definicím naprosto vymykají.

Jarní krize Měřína se dál prohlubuje

Vysočina – Třetí výhru v řadě zaznamenali v 18. kole I. B třídy – skupiny B fotbalisté Štěpánova. Ti doma rozstřílely Kněžice, potřetí za sebou se jim také podařilo vstřelit čtyři góly. V souboji nováčků Nedvědice prohrála ve Velkém Beranově, hosté se však cítili poškozeni nepřesnými výroky rozhodčích.

Přivítejte na svět nová miminka

Havlíčkův Brod - Přivítejte na světě nová miminka narozená v havlíčkobrodské porodnici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies