Příběh Jaroslavy Doležalové byl veřejnosti dlouho neznámý. Psal se rok 1944 a tehdy devatenáctiletá Doležalová se svým manželem ukrývala u sebe doma pětiletou židovskou holčičku Jarmilu Wilhelmovou z Prostějova. Mladá žena značně riskovala, protože nedaleký zámek byl obsazen německou posádkou, která prováděla i časté namátkové kontroly v okolí. Jarušce, jak malé Jarmilce žena říkala, zajistila u světnovského starosty i falešnou policejní přihlášku pro případ prozrazení.

Maminka dítěte byla Židovka, a ještě v posledním roce války musela nastoupit do jednoho z posledních transportů z Prahy do Terezína. Stejný osud hrozil i holčičce ze smíšeného manželství. „Otec Vladimír Wilhelm zajížděl v roce 1944 coby obchodník pravidelně do Žďáru. Zde také hledal někoho, kdo by dcerku ukryl,“ přiblížil události, ke kterým došlo před více než sedmdesáti lety koordinátor Židovské obce v Praze Martin Růžička. „Jarmila Wilhelmová se poté odstěhovala do Německa, měla dvě děti a před dvěma lety zemřela,“ doplnil Růžička.

Za to, že Jaroslava Doležalová převzala na sebe odpovědnost za život malého děvčátka, obdržela letos v květnu Cenu města Žďáru nad Sázavou. A nyní se dočkala rovněž návštěvy izraelského velvyslance. „Nepřipadám si tak důležitá, že bych měla být takto poctěna. Udělala jsem to ráda,“ řekla skromně vitální seniorka, která vychovala tři syny, má šest vnuků a jedenáct pravnuků. „Měla jsem to jako svoje tajemství, ani moje děti to nevěděly“ dodala hostitelka. Prozradila, že je v kontaktu s dcerou Jarmilky, Astrid, která žije v Německu. V září by se obě ženy měly potkat ve Žďáře nad Sázavou.

Antonín Jinek, Zubří, 7.7. 2017, 4470 g, 52 cm
Podívejte se na další červencová miminka narozená na Žďársku

Izraelský velvyslanec si společně s Doležalovou prohlédl fotografie zachycující Jarmilku Wilhelmovou na maturitním plese, školním lyžařském výcviku a nechyběl ani snímek z její první svatby.

Návštěvy se zúčastnila i Meronova manželka Jill, jejíž příbuzní žili po mnoho generací na Moravě, poté ale byli transportováni do Terezína. Odtud se už nevrátili. „Je pro mě pocta poznat někoho, kdo ve čtyřicátých letech dokázal něco tak statečného, přinesl světlo do temných časů. Přestože jste věděla, že je to hodně nebezpečné, pomohla jste někomu cizímu,“ podotkl dále na adresu Doležalové velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron. 

Připustil, že pokud se dohledají podrobnosti zmiňovaného příběhu, mohla by Žďáranka získat ocenění Spravedlivá mezi národy, které uděluje izraelská Komise pro rozpoznávání spravedlivých lidem nežidovského původu, již přispěli k záchraně Židů před holokaustem. Na závěr setkání pak ještě vyslovil přání se s Jaroslavou Doležalovou vyfotografovat.

Kromě Žďáru nad Sázavou zavítal izraelský velvyslanec do Polné, kde si prohlédl synagogu a rabínský dům, dále zamířil do Jihlavy a Třebíče. „Večer pak odjíždí do Luhačovic, kde bude přespávat. V úterý jede do Vizovic, kde si prohlédne likérku a pak do Holešova,“ nastínil další program Daniela Merona koordinátor Židovské obce v Praze Martin Růžička. V Holešově velvyslanec zahájí Festival židovské kultury Ha-Makon, jde o nejstarší festival židovské kultury v České republice.

Ve Svratce se už pojedenácté utkali v hasičském fotbalu.
VIDEO: Hasičský fotbal pochází z Německa, ve Svratce zvolili menší míč