A také do boje s informacemi a spekulacemi na téma nárůst kriminality v Humpolci, které se v poslední době začaly šířit hlavně prostřednictvím sociálních sítí.

Starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS) absolvoval v minulých týdnech hned několik schůzek, jejichž smyslem bylo a zůstává řešit pouliční kriminalitu či konflikty na ubytovnách, k nimž v posledních měsících zejména za účasti zahraničních agenturních zaměstnanců docházelo. Jde také o to, zklidnit atmosféru mezi lidmi, neboť představitelé města i policie si všimli, že v Humpolci vzniká panika. Podle policie zbytečná.


Obavy o bezpečnost vzrostly především mezi ženami a rodiči malých dětí.


Vedoucí pelhřimovského územního policejního odboru Jaromír Štěpánek v minulých dnech veřejnosti vzkázal, že policisté na veřejný pořádek ve městě dohlížejí a v případě potřeby na každou událost okamžitě reagují zvýšeným výkonem služby v dané lokalitě.

„Oblast Humpolce a okolí je lokalitou, která má svá určitá specifika, a to v souvislosti s blízkostí dálnice a rozrůstající se průmyslové zóny ve městě, kde nacházejí ve velkém počtu zaměstnání agenturní pracovníci. Těmito agenturními pracovníky jsou ve většině případů cizí státní příslušníci," popsal situaci Štěpánek.


Podle něho opravdu v řadách zahraničních agenturních pracovníků kriminalita vznikala. „Někteří z nich se na Humpolecku v nedávné minulosti dopouštěli trestné činnosti, ale také protiprávního jednání v rovině přestupků. Policisté na všech zjištěných i oznámených případech vždy intenzivně pracují a páchanou trestnou činnost se nám daří objasňovat," poznamenal ve svém stanovisku Štěpánek.


Policejní statistika je zajímavá. Na Vysočině za jedenáct měsíců roku 2016 poklesla celková kriminalita o třináct procent. Na Pelhřimovsku dokonce o čtrnáct procent. V Humpolci ale ze statistiky radost nevládne.

Ani z téměř šedesátiprocentní objasněnosti. „Kraj Vysočina se stále řadí mezi nejbezpečnější regiony v rámci celé České republiky," doplnila zprávu policejní mluvčí Dana Čírtková.


Současně ale připustila, že na Humpolecku se v poslední době skutečně objevilo několik případů souvisejících s pácháním trestné činnosti cizích státních příslušníků. „V případech pokusu vraždy, pokusu znásilnění nebo pobodání nožem mezi dvěma cizinci se ale jednalo o jednotlivé excesy, které se kriminalistům podařilo vždy velmi rychle objasnit a pachatele této trestné činnosti zadržet," připomněla mluvčí.


Lidé na Humpolecku, což potvrzují především debaty na sociálních sítích, zatím rozhodně klidní nejsou.


Novou vlnu spekulací rozpoutal nález mrtvoly muže poblíž lesního porostu u Krasoňova z 20. listopadu. „Mezi občany se v této souvislosti objevily spekulace, že muž zemřel násilnou smrtí. Výsledky prověřování včetně provedené soudní pitvy ale nic takového nepotvrdily a vše nasvědčuje tomu, že muž zemřel přirozenou smrtí," pokusila se vnést racionální jádro informací do emotivní debaty na sociálních sítích Čírtková.


Humpolecký starosta Jiří Kučera svolal v posledním listopadovém týdnu schůzku se zástupci firem Valeo Compressor Europe, s.r.o., a BJS Czech, s.r.o. Jednání se zúčastnil také zástupce developera CTP Invest, spol. s.r.o., jež v Humpolci staví a pronajímá haly i zmíněným společnostem.


Cílem schůzky bylo navázat koordinovanou spolupráci mezi Městem Humpolec a firmami, které zaměstnávají agenturní pracovníky z ciziny. „Nechceme sedět jen s rukama v klíně a čekat. Přemýšlíme o různých cestách řešení, jak porušování zákona omezit, a tou jednou je i snaha o stabilizaci pracovních míst ve firmách v Humpolci," prohlásil ke schůzce humpolecký starosta.


Radnice chtěla například znát počty agenturních zaměstnanců i cizinců z jejich řady, kteří v Humpolci kvůli práci pobývají.
Podle informací ze schůzky má firma BJS Czech 150 agenturních zaměstnanců, zhruba stovka jsou lidé z Rumunska, následují pracovníci z Ukrajiny a z Maďarska.


Ve Valeo Compressor Europe pracuje přibližně dvakrát tolik zahraničních agenturních pracovníků, ale jen minimum z tohoto počtu by mělo bydlet přímo v Humpolci. Většina jich dojíždí do zaměstnání z Pelhřimova a z Jihlavy.


Na schůzce se dále hovořilo o možnostech podnikového bydlení.


Tímto způsobem stabilizace pracovních sil se zabývají v BJS Czech, naopak ve Valeo Compressor Europe o něm v tuto chvíli neuvažují.
Starosta Kučera předběžně nabídl partnerům spolupráci, a to například při hledání pozemků pro stavbu podnikových bytů.


Další schůzka s firmou BJS Czech a developerskou skupinou CTP by se měla uskutečnit hned v lednu příštího roku.


Radnice připravuje další společný postup v boji s kriminalitou, především pak v oblasti prevence, také ve spolupráci s Policií České republiky. „Chystáme výrazné zkvalitnění kamerového systému ve městě a zefektivnění práce s pořízeným záznamem v případě porušování zákona," vzkázal po schůzkách, které se týkaly kriminality a bezpečnosti v Humpolci v posledních měsících, starosta Jiří Kučera.