„Slavíme tři sta let od první, zatím nejstarší písemné zmínky," informoval místostarosta Jemnice Petr Novotný. Návštěvníci se o nadcházejícím víkendu mohou těšit na řadu novinek. „Výraznou změnou je přemístění scény, kdy královna Eliška Přemyslovna přijímá zprávy poslů. Scéna se odehraje na zámeckém parteru, kde budova samotná bude tvořit jistě zajímavou kulisu," řekl Novotný.

Přesunut na vhodnější čas byl i Běh běžců, který nyní začne o půl druhé odpoledne. Zájemci budou také moci navštívit výstavu o Barchanu v jemnickém zámku. „Uspokojivě se vyvinula situace s novou mobilní branou, která bude stát za křižovatkou Velká brána," dodal Novotný.

Chybět ani letos nebude alternativní scéna s hudbou mnoha žánrů, od punku přes indie až k melodické drum´n´bass elektronice. Na programu jsou také sochařské práce, dětské divadlo i tajný flashmob.

„Snažíme se vždy zahrnout aktivity, na kterých mohou návštěvníci spolupracovat, něco vytvářet anebo se naučit cokoli nového," vysvětlil Ondřej Ferdan ze sdružení AlterNaiva.

Vyrazit na Barchan navíc letos lidé mohou také vlakem. „Alespoň na jeden den v sobotu ožije železniční doprava na trati z Moravských Budějovic do Jemnice. Návštěvníci historické slavnosti Barchan budou moci nechat auto doma a na cestu se vydat dnes již historickým motorovým vlakem," upozornil předseda Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě Martin Kouřil.

Hlavní část programu je přichystána na sobotu. Slavnost však začne již v pátek o půl šesté večer vystoupením dechovky Hudba z Marsu před radnicí. Následovat bude slavnostní průvod a vyvěšení praporu. Poté začne otevírání takzvaných mázhauzů. „Tam bude pohoštění a zároveň dostanou hospodští varováni, co vše by mohlo následovat v případě jejich nečistých praktik," popsal část programu Novotný.

Sobota začne slavnostním budíčkem o půl deváté ráno. A skončí až v noci. K dopravě domů bude možné využít noční vlak flamendrák.

Na neděli je od desíti hodin dopoledne přichystána poutní mše u kostela svatého Víta. Na zámku odpoledne vystoupí skupina Poutníci.