„Do voleb do zastupitelstva Kraje Vysočina kandiduje jednadvacet stran," informovala tisková mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Jen čtyři z letošních jednadvaceti kandidátek vedou lidé ze Žďárska. Strana s nejdelším názvem, která je většinou uváděna pouze pod zkratkou Volte pravý blok, má ale jen dvě jména. Lídrem je Milan Kočík, přírodní léčitel ze Žďáru nad Sázavou. I druhá a zároveň poslední kandidátka Bronislava Zigová je z místního regionu, konkrétně z Nového Města na Moravě.

Stranu soukromníků České republiky vede třiašedesátiletý podnikatel ze Žďáru nad Sázavou Miroslav Stehno. Na kandidátní listině této strany se ale objevuje i jméno letitého žďárského starosty Jaromíra Brychty. „Poté, co mě Občanská demokratická strana vyloučila ze svých řad, jsem se po dlouhém váhání rozhodl přijmout nabídku Strany soukromníků České republiky, která mě oslovila s tím, že by bylo škoda zahodit hlasy lidí, kteří mě dodnes podporují. Nejsem členem této strany, ale s jejím volebním programem se ztotožňuji," vyjádřil se Jaromír Brychta, toho času bez politické příslušnosti.

Lídrem Strany Svobodných občanů je i letos Josef Fendrych z Horní Rožínky.

Koalice Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů vsadila zase na senátora Jana Velebu z Velkého Meziříčí. Ten svou volební kampaň spojil s jízdou traktorem po Vysočině po trase více než tři tisíce kilometrů dlouhé.

Na kandidátkách lze najít i jména představitelů měst Žďárska. Velkomeziříčský starosta Radovan Necid spolu se starostou Velké Losenice Miloslavem Černým kandidují například za ODS. Na kandidátní listině ČSSD je novoměstský starosta Michal Šmarda na čtyřicátém pátém místě. „Abych se dostal do krajského zastupitelstva, musela by naše strana dostat sto procent hlasů. A nikdo by mě nesměl přeskočit," usmál se Šmarda.

Funkci krajského zastupitele si už ale novoměstský starosta Michal Šmarda vyzkoušel. Účastnil se posledního zasedání poté, co se Petr Krčál stal náměstkem ministryně práce a sociálních věcí a vzdal se mandátu. Šmarda by prvním náhradníkem strany.

„Bylo zajímavé vidět krajskou politiku z druhé strany. Většinou patřím k těm, kteří kraj o něco žádají. Nyní jsem byl tím, kdo o důležitých věcech hlasoval," podotkl Michal Šmarda.

„Své" lidi má Žďársko v popředí dalších kandidátek. Strana Starostové pro Vysočinu, jejíž koalici tvoří SNK Evropští demokraté a Starostové a nezávislí má na svém volebním lístku hned za lídrem Lukášem Vlčkem z Pacova Martina Mrkose ze Žďáru nad Sázavou. Student Petr Veleba z Velké Bíteše kandiduje na druhém místě za Národní demokracii.

Dělnickou stranu sociální spravedlnosti Imigranty a islám v ČR nechceme reprezentuje na druhém místě horník Petr Stejskal z Bystřice nad Pernštejnem.

Minulé krajské volby vyhráli ziskem sedmnácti mandátů sociální demokraté. Ti kraji vládli menšinově sami díky podpoře komunistů. Lídrem strany je i tentokrát současný hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.