Sedlická vodní nádrž je jedinou lokalitou na Vysočině, které dali hygienici po pondělních odběrech vzorků vody čtyřku. Zlepšení na dvojku hlásí Domanínský rybník na Žďársku, trojku (známkování je podobné jako ve škole) naopak napsali žďárští hygienici poprvé v sezoně rybníku Koupaliště v Novém Městě na Moravě a rybníku Medlov.

Sinice se objevily také v rybníku Sykovec na Žďársku, který ovšem vyvázal se známkou dvě. Do stejné kategorie byl nově zařazen i Černý rybník na Jihlavsku, kde se rovněž začínají vyskytovat sinice.

V případě vodní nádrže Sedlice laboratoř potvrdila tušení vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na pelhřimovském pracovišti Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Kristýna Štěpánové, která přímo na místě v pondělí 26. června byla. „Potvrdilo se, že se voda v Sedlici nezlepšila. Stále je v ní velké množství sinic,“ konstatovala Štěpánová.

Už v pondělí si musela všimnout rozdílu mezi vodou v sedlické vodní nádrži a vodou ve vodní nádrži Trnávka a v lomu Horní Cerekev. „Na těchto dvou místech je voda nádherná, ke koupání ve volné přírodě vhodná bez omezení,“ připomněla Štěpánová.

Omezení je naopak na místě brát v případě lokalit na Žďársku. „V rybníku Koupaliště byla prokázána vysoká hodnota chlorofylu. V rybníku Medlov se objevilo zvýšené množství sinic,“ upřesnil informace vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na žďárském pracovišti Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Josef Roháček.

Zlepšení vody v Domanínském rybníku rovněž podpořil výsledkem z laboratoře Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, který pro vysočinské hygieniky rozbory vody zajišťuje. „Kvalitu vody v Domanínském rybníku na začátku letošní koupací sezony poznamenala mikrobiální kontaminace vody. Ta v tomto týdnu již nebyla prokázána,“ uvedl Roháček.

Hygienici na Vysočině sledují ve všech okresech sedmnáct lokalit. Sedm z nich vyhovuje po čtvrtečním zveřejnění rozborů na jedničku. Dvojku za vodu vhodnou ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi dostalo na konci června dalších rovněž sedm lokalit.

Zbývající tři, tedy vodní nádrž Sedlice a rybníky Koupaliště a Medlov, čeká po neděli reparát.

Hodnocení koupacích ploch na Vysočině (k 29. 6.):

1 – Břevnická nádrž (HB), Velký Pařezitý, Malý Pařezitý, koupací biotop Malvíny Třešť (vše JI), lom Horní Cerekev, vodní nádrž Trnávka (oba PE), Dalešická přehrada - Koněšínská pláž (TR)

2 – Kachlička, Ředkovec (oba HB), Černý (JI), Domanínský, Pilská nádrž, Sykovec, Velké Dářko (vše ZR)

3 – Koupaliště Nové Město na Moravě, Medlov (oba ZR)

4 – vodní nádrž Sedlice (PE)