Více než třináct set preferenčních hlasů je podle Krčálových slov odměnou za osmiletou práci vykonanou pro sociální oblast. „Skutečně mě takto výrazná podpora těší," řekl politik z Polničky.

„Byl jsem na kandidátku navržen již dříve krajskou konferencí a chtěl jsem toto rozhodnutí respektovat," vyjádřil se Krčál k tomu, proč se vůbec na kandidátní listině sociálních demokratů objevil.

Na kandidátku ČSSD byl Krčál navržen na začátku letošního roku, tedy dlouho předtím, než přišla nabídka z ministerstva. Ta se objevila o prázdninách, ve funkci politického náměstka je Krčál od 1. srpna.

„Nechtěl jsem již kandidátní listinu opustit. Myslím si, že svým způsobem by to bylo také oslabení sociální demokracie před volbami," zdůvodnil Krčál své rozhodnutí a zároveň připustil, že to pro něj byl i určitý test, jak ve volbách dopadne.

„Není to ale nic proti ničemu. Podle zákona se mohu do prvního krajského zastupitelstva rozhodnout, jak s mandátem naložím," doplnil sociální demokrat Krčál.

Sloučit obě funkce odmítá. „Zákon o krajských volbách hovoří jasně, ačkoli dokonce Transparency International vydalo, že funkce jsou slučitelné. Politický náměstek je zástupce člena vlády, není to přímo člověk, který zodpovídá za určitou část činnosti," vysvětlil Krčál.

„Nechci ale nic riskovat. Myslím si, že je lepší se vyrovnat se situací čestně a odstoupit, abych ctil zákon, který jsem vždy chtěl ctít, než abych se dohadoval, kdo má pravdu," dodal.

Konečné rozhodnutí Krčál zatím neučinil. „Nechám si náslech pro následující období vyjednávání o krajské koalici, abych se poté rozhodnul a sdělil, jak se zachovám," vyložil své plány.

„Nicméně na základě výsledků voleb budu nejspíše preferovat to, že zůstanu po boku ministryně Marksové," uzavřel Petr Krčál.