Kvalitu vody ohrožují především sinice a ačkoli jejich výskyt není zatím příliš vysoký, lidé by měli být pozorní. Třetí kvalitativní stupeň znamená riziko pro vnímavější jedince. „Jimi jsou například lidé trpící chronickým onemocněním, jako je třeba ekzém. Určitě do této kategorie patří i malé děti," řekla kožní lékařka Marcela Svobodová.

„Každý, kdo se chce v rybníku koupat, by si měl nejdříve zjistit kvalitu vody. Po koupání je vhodné se vždy osprchovat a použít kvalitní mýdlo a zvláčňující mléko po koupání. Tím se určitě nepochybí," upozornila Svobodová.

„Nejdůležitější ale je převlékat se z mokrých plavek do suchého oblečení. Často se vyrážka tvoří právě pod plavkami," zdůraznila Svobodová.

S určitou dávkou opatrnosti tak voda v rybnících stále vhodná ke koupání je. „Hygienici u nás teď měří každé pondělí. Kvalita se nyní mírně zlepšila, výskyt sinic poklesl. Na pohled je voda poměrně čistá," uvedla provozovatelka tábořiště u rybníku Medlov Pavlína Dacerová.

„Voda je průzračná, z jedné strany rybník vypadá zcela čistě, u kempu už je voda bohužel znečištěnější. Kvalitu vody se snažíme řešit, nyní probíhá na toto téma řada jednání," uvedl provozovatel autokempu u Sykovce Radovan Petr. „V poslední době patřil Sykovec k čistším rybníkům, loni se to již zhoršilo. Bylo by dobré, kdyby byl na zimu vypuštěný, aby mráz zničil bakterie a voda se obnovila. To se ale bohužel neděje," dodal Petr.

Ačkoli počasí v těchto dnech ke koupání příliš nevybízelo, o víkendu by se mělo oteplit. „V sobotu se budou odpolední teploty na Vysočině pohybovat mezi 21 a 25 stupni Celsia, v neděli mezi 25 a 29 stupni," uvedl Milan Hradil z Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvalita vody

Domanínský rybník: voda vhodná ke koupání (stupeň 1)

Koupaliště Nové Město na Moravě: voda vhodná ke koupání (stupeň 1)

Medlov: zhoršená jakost vody (stupeň 3)

Pilská nádrž: voda vhodná ke koupání se smyslově postižitelnými vlastnostmi (stupeň 2)

Sykovec: zhoršená jakost vody (stupeň 3)

Velké Dářko: voda vhodná ke koupání (stupeň 1)

Aktuální informace je možné nalézt na www.khsjih.cz