Ty svým hostům často nabízejí sezonní pokrmy a podávaná jídla přizpůsobují i počasí. Letní kuchyni vaří i v Restauraci Měšťanský dům v Pelhřimově.

Na borůvky chodí sami

„Při sestavování poledních meníček se řídíme hlavně sezonou a pak také počasím. Když je horko, upřednostňujeme lehčí jídla jako třeba zeleninové saláty, na které se teď dají sehnat čerstvé a kvalitní suroviny. V létě si u nás hosté oblíbili i studenou polévku gazpacho," vyjmenovala Ivana Šlechová, majitelka rodinné retaurace Měšťanský dům.

Jak dodala, léto se v restauraci neobejde ani bez tradičních borůvkových knedlíků či buchet. „Na borůvky chodíme sami. Většinou do sběru zapojím celou rodinu," usmála se Šlechtová s tím, že stálý jídelní lístek je v letních měsících bohatší o pokrmy z ryb a grilovaná masa. Restaurace Fabrika v Humpolci plánuje na každé roční období jiný jídelní lístek. Při vaření totiž vybírají hlavně z českých surovin a musí se tedy přizpůsobovat sezonním potravinám.

„V létě připravujeme především zeleninové saláty, podáváme ovoce a vaříme pokrmy z hub. Steaky, těstoviny i ryby máme v nabídce celoročně, ale samozřejmě se liší například zimní a letní příprava ryb. V létě podáváme především grilované ryby se zeleninou, v zimě z nich pak připravujeme spíše závitky a podobně," uvedl šéfkuchař restaurace Fabrika Kamil Čechal.

Jídlo připravují přímo před hosty

V letních měsících je také důležité dodržovat pitný režim. I na to restaurace pamatuje. „Nabízíme letní koktejly – jak alkoholické tak i nealkoholické, máme i mléčné koktejly a speciální nabídku letních káv," doplnil Kamil Čechal. Každý víkend se pak ve Fabrice konají speciální akce.

„Počasí nás už párkrát vypeklo, ale pokud je tedy hezky, většinou grilujeme na naší zahrádce. Lidem se líbí hlavně to, když jídlo připravujeme přímo před jejich zraky," mínil tamní šéfkuchař. Sezonních potravin využívá při sestavování denních menu i humpolecká restaurace Na Plovárně.

„V naší nabídce najdou strávníci samozřejmě saláty. Nyní je v kurzu hříbková omáčka. Letní polední menu pak odlehčujeme pokrmy z italské kuchyně," sdělil vedoucí restaurace Martin Slavík.

V nápojovém lístku nechybí tradiční mojito. Plavci ze sousedního koupaliště Žabák si podle slov Martina Slavíka rádi zaskočí na ledový čaj s lístky máty. „Nejvíce si naši zákazníci pochvalují ryby na grilu, které podáváme na naší letní terásce," prozradil svůj tip na letní pokrm Martin Slavík.

Na „letní" vlnu naladili jídelní lístek také v počátecké Restauraci U Karásků. I tam vsadili na saláty z čerstvé zeleniny. „Chybět nesmí ani grilované maso a zelenina, protože to k létu prostě patří," uzavřel provozní restaurace U Karásků Radek Švaříček.

Nela Kyselová, Aneta Slavíková