VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Léto na jídelním lístku, to jsou saláty i borůvkové knedlíky

Pelhřimovsko – To, že je léto v plném proudu, se dá vyčíst i z jídelních lístků restaurací na Pelhřimovsku.

24.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Jiří 'Laštůvka' Kudláček

Ty svým hostům často nabízejí sezonní pokrmy a podávaná jídla přizpůsobují i počasí. Letní kuchyni vaří i v Restauraci Měšťanský dům v Pelhřimově.

Na borůvky chodí sami

„Při sestavování poledních meníček se řídíme hlavně sezonou a pak také počasím. Když je horko, upřednostňujeme lehčí jídla jako třeba zeleninové saláty, na které se teď dají sehnat čerstvé a kvalitní suroviny. V létě si u nás hosté oblíbili i studenou polévku gazpacho," vyjmenovala Ivana Šlechová, majitelka rodinné retaurace Měšťanský dům.

Jak dodala, léto se v restauraci neobejde ani bez tradičních borůvkových knedlíků či buchet. „Na borůvky chodíme sami. Většinou do sběru zapojím celou rodinu," usmála se Šlechtová s tím, že stálý jídelní lístek je v letních měsících bohatší o pokrmy z ryb a grilovaná masa. Restaurace Fabrika v Humpolci plánuje na každé roční období jiný jídelní lístek. Při vaření totiž vybírají hlavně z českých surovin a musí se tedy přizpůsobovat sezonním potravinám.

„V létě připravujeme především zeleninové saláty, podáváme ovoce a vaříme pokrmy z hub. Steaky, těstoviny i ryby máme v nabídce celoročně, ale samozřejmě se liší například zimní a letní příprava ryb. V létě podáváme především grilované ryby se zeleninou, v zimě z nich pak připravujeme spíše závitky a podobně," uvedl šéfkuchař restaurace Fabrika Kamil Čechal.

Jídlo připravují přímo před hosty

V letních měsících je také důležité dodržovat pitný režim. I na to restaurace pamatuje. „Nabízíme letní koktejly – jak alkoholické tak i nealkoholické, máme i mléčné koktejly a speciální nabídku letních káv," doplnil Kamil Čechal. Každý víkend se pak ve Fabrice konají speciální akce.

„Počasí nás už párkrát vypeklo, ale pokud je tedy hezky, většinou grilujeme na naší zahrádce. Lidem se líbí hlavně to, když jídlo připravujeme přímo před jejich zraky," mínil tamní šéfkuchař. Sezonních potravin využívá při sestavování denních menu i humpolecká restaurace Na Plovárně.

„V naší nabídce najdou strávníci samozřejmě saláty. Nyní je v kurzu hříbková omáčka. Letní polední menu pak odlehčujeme pokrmy z italské kuchyně," sdělil vedoucí restaurace Martin Slavík.

V nápojovém lístku nechybí tradiční mojito. Plavci ze sousedního koupaliště Žabák si podle slov Martina Slavíka rádi zaskočí na ledový čaj s lístky máty. „Nejvíce si naši zákazníci pochvalují ryby na grilu, které podáváme na naší letní terásce," prozradil svůj tip na letní pokrm Martin Slavík.

Na „letní" vlnu naladili jídelní lístek také v počátecké Restauraci U Karásků. I tam vsadili na saláty z čerstvé zeleniny. „Chybět nesmí ani grilované maso a zelenina, protože to k létu prostě patří," uzavřel provozní restaurace U Karásků Radek Švaříček.

Nela Kyselová, Aneta Slavíková

Autor: Nela Kyselová

24.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení