Podíl nezaměstnaných osob tak stoupl o tři desetiny procentního bodu na 6,5 procenta, informoval Úřad práce ČR. Lidí bez práce přibylo ve všech okresech Vysočiny, nárůst byl ale nižší než loni v prosinci.

V celém Česku nezaměstnanost v lednu činila 6,4 procenta. Lidí bez práce přibylo v 76 okresech, jejich úbytek vykázal jedině okres Rokycany v Plzeňském kraji.

K lednovému nárůstu nezaměstnanosti přispělo podle analytika vysočinské pobočky úřadu práce v Jihlavě Pavla Literáka více okolností. „Na přelomu roku skončila většina sezonních prací, ve firmách byly ukončeny poslední pracovní poměry na dobu určitou v roce 2015 a část živnostníků přerušila svou podnikatelskou činnost," řekl Literák. Lednový příliv nezaměstnaných byl podle něj na Vysočině přesto nižší než v jiných letech touto dobou, a to díky pokračujícímu ekonomickému a hospodářskému růstu v Česku.

Nabídka volných pracovních míst se na Vysočině v lednu mírně zlepšila. Úřad práce jich na konci minulého měsíce evidoval na Vysočině 3 811, v porovnání s prosincem to je o 223 více. Situace je nyní příznivější než loni touto dobou, kdy bylo na Vysočině bez práce 26 431 lidí, tedy o 4 153 více než letos koncem ledna.

V únoru by podle Literáka mohla nezaměstnanost na Vysočině stagnovat nebo se už i mírně snížit, a to i díky zahajování nového cyklu sezonních prací.