Mezi Mikulovicemi a Mastníkem někdo před pár dny postřelil motáka lužního, samici velmi ohroženého pernatého dravce. „V celé České republice je jen několik desítek párů, hlavní centrum výskytu je na Třebíčsku,“ podotkl předseda organizace Českého svazu ochránců přírody v Kněžicích Václav Křivan.

Právě jeho známý potácejícího se dravce náhodou našel. Václav Křivan poté motáka naložil a odvezl do záchranné stanice. Tam se zjistilo, že má v těle broky. „Pták přežil, ale už si nezalétá. Bylo mu amputováno křídlo, takže z něj bude jen exponát,“ poznamenal.
Podle Václava Křivana je střelcem někdo z myslivců. „Právě u Mastníka došlo před několika lety k otravám řady zvířat včetně psů. Teď to pokračuje. Nikdo se samozřejmě nepřizná, ale určitě je to nějaký myslivec z okolí Starče,“ mínil ochránce přírody. Myslivci jsou podle něj jediní, kdo vlastní brokovnice a používají je pro lov.

S tím nesouhlasí předseda Mysliveckého spolku ze Starče Pavel Chromý. „Zbraně mají i pytláci a vlastně jsou i mezi obyčejnými lidmi. Motáka mohl zastřelit kdokoli tím spíš, že v honitbě velmi často pozorujeme na loukách a na zasetých polích s obilím stopy po autech, která různě couvala nejspíš proto, aby si v noci nasvítila zvěř,“ popsal stařečský myslivec.

Karbofuran opět zabíjel. Travič má na svědomí dalšího orla mořského.
Karbofuran opět zabíjel. Travič má na svědomí dalšího orla mořského

Podle vlastních slov si neumí představit, že by některý z jeho kolegů ze spolku po vzácných zvířatech střílel nebo je trávil.

Václav Křivan má jiný názor. Za denního světla by prý po motákovi lužním nemohl střílet nikdo jiný než myslivec. „Bohužel v některých je likvidace všech dravců zakořeněna i přesto, že zákony a poměry v naší zemi se v posledních letech zásadně změnily,“ řekl předseda ochránců přírody z Kněžic.

Nejde o zdaleka první případ násilné smrti zvířat na Třebíčsku. Před několika lety kdosi otrávil několik psů v okolí Třebíče a Mastníka a například letos 9. dubna byl právě nedaleko Starče v místech zvaných Zadní díly nalezen otrávený, rovněž vzácný dravec moták pochop.

Jen za loňský a letošní rok byli na Náměšťsku karbofuranem otráveni nejméně čtyři jedinci orla mořského. Návnada s jedem, která byla nejspíš určena liškám a která se stala osudnou pro posledního otráveného orla, ležela jen pár metrů od nejfrekventovanější silnice na Třebíčsku v úseku mezi Studencem a Náměští nad Oslavou. Pokud by jí ochutnalo dítě, zemřelo by.

Moták lužní
Musel to být psychopat, říkají o usmrcení ptáků odborníci

K otravě dvou káňat lesních u Mohelna kdosi použil vnitřnosti, které doplnil o toxický jed. Smtelná návnada ležela v březnu letošního roku jen asi třice metrů od hranice turisty hojně navštěvované Mohelenské stepi.

Policisté všechny případy šetří. Pachatele ale zatím nedopadli. Pokud by se to podařilo, hrozil by mu i trest odnětí svobody v trvání tří let.