Že bude situace s lýkožroutem letos špatná, odhadovali odborníci z Třebíčska už před rokem. Loni bylo mimořádně sucho, mnoho kůrovců úspěšně přezimovala a nyní a během srpna hlavně na smrky zaútočili.

Jen státní podnik Lesy ČR už na Třebíčsku ke konci letošního srpna vytěžil šestnáct tisíc kubíků dřeva a dalších pět tisíc mu ještě k těžbě zbývalo. Situace se navíc podle Deníkem oslovených odborníků nejvíce zhoršila v srpnu a v září, dá se tedy předpokládat, že nejde o konečná čísla.

V lepší kondici nejsou ani lesy soukromých vlastníků. „Zpracováno tam bylo 4 600 metrů krychlových a dalších 3 600 metrů krychlových ještě ke konci srpna zbývalo vytěžit," podotkla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Nárůst do této doby napadených a odtěžených stromů oproti loňsku je obrovský. Ve státních lesích jde o téměř dvojnásobné navýšení, v soukromých o více než čtyřnásobné. Do těchto objemů napadeného dříví navíc nejsou započítané stromy, které ještě během letošního podzimu kůrovci napadnou.

Podle Jaroslava Kotrby z odboru životního prostředí moravskobudějovického městského úřadu ale nebyla kůrovcová situace vážná po celý letošní rok. Ještě v červenci se zdálo, že poměrně deštivé a chladnější léto lesním broukům nepřeje. „Během měsíce srpna se však stav kůrovce někde i zdesetinásobil. Situace je alarmující," zmínil. „A teplé září přispívá k dalšímu rojení kůrovců," dodal.

Úředníci a správci lesů se shodují, že za rozšíření kůrovce může v první řadě loňské sucho a další teplé týdny bez deště v posledních dvou měsících.

Až druhotným důvodem je podle Ivana Jupy z třebíčského odboru životního prostředí nevědomost drobných vlastníků lesů. „Často totiž zpracovávají špatné stromy. Z 80 procent likvidují pouze souše, ve kterých už ale paradoxně žádný brouk není. Dokončil tam vývoj, nová generace odlétla a napadla další zdravé stromy," líčil.

Majitelé lesů by prý měli vytěžit a odvést z lesa nejen už suché stromy, ale i ty, které už jeví první známky napadení. „Je potřeba sledovat drtinky na zemi pod stromy. Ty jsou totiž důkazem, že brouk se do něj už zavrtal a chystá se rozmnožit," popsal Ivan Jupa.

Kampaň proti kůrovci bude pokračovat

Do obcí už úředníci z odborů životních prostředí v Třebíči, v Náměšti nad Oslavou i v Moravských Budějovicích rozeslali upozornění, které samosprávy vyvěšují na úředních deskách.

Dalším, kdo vlastníky napadených stromů upozorňuje na kůrovcové nebezpečí, jsou lesní hospodáři státního podniku Lesy ČR. Obě instituce budou v kampani pokračovat i během podzimu a zimy, kdy se do prací v lese tradičně pouští nejvíc majitelů. V případě dlouhého otálení jim hrozí pokuty i v řádu deseti tisíců korun.

I když nastává podzim a chladnější počasí a vývoj brouka se pomalu zastavuje, přesto je podle odborníků potřeba zasáhnout. „Pevně věřím, že se včasným odvozem napadeného dříví z lesa, podaří snížit počet brouků, kteří by jinak vylétli, přezimovali v hrabance nebo pod kůrou dalších stromů a způsobili kalamitu v příštím roce," upozornil Jaroslav Kotrba.

Na Moravskobudějovicku jsou nejpostiženějšími oblastmi střed a východ správního obvodu. „Na Náměšťsku je to západní část, tedy okolí Zahrádky, Studence a Naloučan," doplnil vedoucí odboru životního prostředí v Náměšti Tomáš Sedláček.

Se svými kolegy z Budějovic i z Třebíče se však shoduje, že vážná situace panuje v celém okrese. Společně proto vyzývají majitele lesů, aby stavy kůrovců svými včasnými a přesnými zásahy snížili.

Zároveň s napětím vyhlížejí k dalšímu průběhu podzimu a zimě. „Pokud nebude deštivo a nepřijdou vydatné zimní srážky, které by stromy posílily, tak můžeme v příštím roce očekávat ještě horší situaci, než je ta letošní," varoval Ivan Jupa z třebíčského odboru životního prostředí.