Při ohlédnutí za letošními letními výlety si každý, kdo zavítal do vesnice Kostelní Myslová na Telčsku, nejspíš okamžitě vybaví medovou zmrzlinu z tamní včelí farmy. Díky ní se právě tento kout jihlavského okresu stal magnetem pro turisty.

„Hlavními složkami zmrzliny je smetana a med. Recept jsem vymýšlela sama, držela jsem se pouze pár návodů na internetu. Svoji tajnou přísadu ale neprozradím,“ řekla 
se smíchem dcera majitele farmy Eliška Nosková.

Lidé z okolí, ale i cyklisté zdaleka si přijíždějí osladit den nejenom letošní novinkou, ale i tradičně připravenou medovinou. „Každý rok nás navštěvují rodiny s dětmi a stavují se tu i cyklisté. Napadlo nás, že by bylo dobré rozšířit sortiment. Medová zmrzlina sklízí velké úspěchy,“ uvedla Nosková. Medovou zmrzlinu si prý nejvíce chválí dětské mlsné jazýčky.

Není však med jako med. Farma se specializuje na produkci květového, smíšeného, lesního a pastovaného medu.   „V období včelích žní, tedy 
v květnu a červnu, máme pro zájemce k dispozici čerstvá vosková víčka, která se získávají při vytáčení medu z včelích plástů,“ podotkla Nosková.

Pro zvídavé návštěvníky nabízí farma také prohlídky 
s výkladem. Návštěvníci se na farmě dozvědí spoustu zajímavých informací o životě včel, stáčení a výrobě medu, dostanou možnost si vyzkoušet základní dovednosti, potřebné ke včelaření a výrobě svíček z včelího vosku. Součástí je třeba i ochutnávka čerstvého medu, medoviny, medových placiček či domácího medovníku.

„Návštěva trvá přibližně hodinu a půl a je zaměřena hlavně na manuální práce. Program si užijí jak děti, tak dospělí. Dotazům se meze nekladou, vždy rádi zodpovíme všechny otázky týkající se včelího království,“ řekl včelí farmář Luboš Nosek a dodal, že včel se návštěvníci bát nemusejí, nejsou útočné a každý dostane možnost si je prohlédnout přes stěnu proskleného úlu.

Kdo si zajede do Kostelní Myslové, zastávka na včelí farmě se mu vyplatí. „Med je plný zdraví a dělaný z čisté přírody, obsahuje složky, které ničí choroboplodné zárodky. S hrdostí můžeme oznámit, že naše výrobky se staly držiteli značky Vysočina – regionální produkt,“ pochlubil se Nosek.

SIMONA ŠIMKOVÁ