Jedinečnou atmosféru muzejní noci dnes nabídne město Pelhřimov a Kamenice nad Lipou, zítra Humpolec. Někde lákají návštěvníky na novinky, jinde vsadili na ověřenou klasiku. „Letošní program jsme volili podle tradice, protože ta vystoupení, která jsme na letošní rok naplánovali, jsou u našich návštěvníků stále velmi populární,“ prozradil vedoucí Správy kulturních zařízení Města Kamenice nad Lipou Petr Pech.

V Kamenici se návštěvníci mohou od dnešních 19 hodin těšit na chůdochodské vystoupení Elementálové nebo představení vzdušné akrobacie Návraty. Nechybí ani zábavné kvízy pro děti a prohlídky kamenického zámku. „Další tradicí je u nás populární ohňová show Ohně z Karibiku,“ podotknul Pech k závěrečnému bodu muzejní noci, která se v Kamenici nad Lipou letos uskuteční již desátým rokem.

Opačným způsobem k celé akci přistupuje město Humpolec, kde program naplánovali na sobotu 20. května od 16 hodin. „Každý rok se snažíme, aby ta muzejní noc byla trochu jiná a originální,“ uvedla muzejní pracovnice Kateřina Jančurová z Muzea dr. Aleše Hrdličky v Humpolci.

Ilustrační snímek
Humpolecká kaplička se pyšní křížovou cestou

Loňská humpolecká muzejní noc byla ve znamení retra šedesátých a sedmdesátých let, letos zájemcům nabídnou den a noc v muzejní zahradě zaměřený na přírodní téma. „Lidé obecně moc do muzejní zahrady nechodí a mnozí ani neví, že zahradu u muzea máme,“ přemítala Jančurová, podle které bude velmi přínosné i to, že se nově zrevitalizovaná muzejní zahrada dostane více do podvědomí lidí.

Pro návštěvníky si v Humpolci sestavili bohatý program s naučnou stezkou s názvem Život v zahradě, procházky bosou stezkou, tvoření z přírodních materiálů nebo sokolnické ukázky, které by podle zkušeností organizátorů mohly nejvíce zaujmout. „Je to něco neobvyklého, co nemohou lidé vidět každý den,“ zhodnotila jedno ze sobotních lákadel Jančurová.

Pelhřimov zahájí muzejní nocí svou letošní turistickou sezonu po tamních skvostech. Jako zpestření programu pro letošní rok organizátoři vybrali výstavu Spodní prádlo a hygiena. „Návštěvníky provede po staletí skrytým světem spodního prádla a hygienickým návyků“ lákají pelhřimovští organizátoři na novou výstavu, která bude k nahlédnutí do 3. září.

Součástí bude i módní přehlídka představující návrhy z dílny Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov, oboru technik návrhář.

V rámci celé noci nebude chybět ani vystoupení spolku divadelních ochotníků Rieger nebo závěrečná ohnivá show skupiny Spiritus Dracus. Během trvání muzejní noci budou moci návštěvníci navíc využít nabídky a zdarma spatřit pelhřimovské skvosty. Otevřené bude Muzea Vysočiny, Vyhlídková věž kostela svatého Bartoloměje, Kaple svatého Kříže, Muzeum rekordů a kuriozit, Muzeum strašidel nebo Pelhřimovské Peklo.

Muzejní noci se v jednotlivých městech Pelhřimovska konají v rámci celorepublikového Festivalu muzejních nocí, který si za hlavní cíl klade netradičním způsobem vzbudit a zvýšit zájem široké veřejnosti o muzea a podobné instituce. Třináctý ročník festivalu oficiálně startuje dnes 19. května v prostorách litoměřického hradu a vyvrcholí čtrnáctým ročníkem Pražské muzejní noci, která 10. června celý festival ukončí.

Festival muzejních nocí na Pelhřimovsku:

Pátek 19. května 2017
17.00 - Pelhřimov
19.00 - Kamenice nad Lipou
Sobota 20. května 2017
16.00 - Humpolec