I letos se do akce Čistá Vysočina připojili dobrovolní hasiči z Rokytna. „Začali jsme vloni, oslovili nás tehdy kolegové z Kuklíku, kteří se účastnili už po několikáté. Sejde se nás většinou tak okolo deseti, dostaneme přidělený úsek, plastové pytle a vyrazíme," vysvětlil jednatel Sboru dobrovolných hasičů v Rokytně Miroslav Lukeš.

Plastové pytle jsou barevně rozlišené, do žlutých patří výrobky z plastů, jako jsou PET lahve, kelímky, sáčky a další. Modré vaky jsou určeny pro ostatní směsný odpad a znečištěné plasty. Samozřejmě, že každý uklízející musí mít i ochranné pomůcky v podobě rukavic, neboť odpad, který se okolo silnic nachází, může být i nebezpečný.

„Letos jsme sbírali odpadky okolo silnice z Maršovic až po Obůrku, což je naše výcvikové středisko za Rokytnem. Bylo toho o něco málo méně, než vloni, to jsme uklízeli podél cesty vedoucí od Medlova až po Rokytno. Okolo tamní komunikace je les a tam jsme poměrně často naráželi na černé skládky. Tentokrát to byly spíše věci vyhozené z aut nebo odhozené cyklisty, kteří touto trasou projížděli," sdělila jedna z dobrovolnic Lucie Ondrová.

Následky kolizí

Nejčastěji sbírali hasiči v příkopech kelímky od kávy. Řidiči a spolucestující jsou zřejmě přesvědčeni, že v jejich dopravním prostředku musí být dokonalý pořádek a tak plastové či papírové nápojové nádoby se musí vyhodit okénkem ven.

Podél komunikace dobrovolníci taky velmi často objevovali následky kolizí, především části světel či plastů pocházejících z automobilů, které se zejména v zimních měsících střetly například se stromem nebo s jiným vozidlem.

Ne vždy ale byly odpadky odpuzující. „Na jednom místě jsme našli stokorunu. Už na ní bylo vidět, že tu ležela dost dlouho, takže použít k placení už by se asi nedala. A pak na dalším místě, asi o kilometr dál, zase peněženku s doklady a kreditní kartou. Tu jsme vzali do auta a odvezli ji na služebnu Policie České republiky v Novém Městě na Moravě, aby policisté mohli kontaktovat majitelku a peněženku jí odevzdat," informoval Miroslav Lukeš.