Prozatím mohou lidé vystupovat a nastupovat pouze na budějovickém vlakovém nádraží, tedy skoro dva kilometry od okrajové části města. Radnice sedmitisícového města však bude muset správci železničních kolejí doložit, že nové místo budou cestující využívat, a také nechat zhotovit potřebnou studii.

Vedení města se proto obrátilo na Správu železniční a dopravní cesty (SŽDC), které trať patří. V odpovědi na žádost tálo, že radnice bude muset pro případnou výstavbu zastávky předložit rozsáhlou studii stavby, včetně návrhu přístupové cesty a parkoviště, a zároveň se zavázat, že toto vybuduje. „Příprava si vyžádá čas a také finanční náklady, které ještě nejsou známé. Předběžný odhad nákladů přípravy a realizace se pohybuje ve výši několika milionů korun," odhadl vedoucí budějovického odboru strategického rozvoje a investic Josef Macháček.

Město už podle něj s vybudováním zastávky počítá delší dobu. Volnou plochu k tomu už má dokonce zakreslenou v územním plánu. Zastávka by tak mohla vzniknout u zahrádkářské osady Mír.

K záměru se také bude muset vyjádřit Kraj Vysočina, který je objednavatelem hromadné dopravy na celé trati mezi Okříškami a Znojmem. Podle Kateřiny Šubové, mluvčí SŽDC, bude také nutné zjistit, kolik cestujících by o vybudování zastávky stálo. „Konečné rozhodnutí v současné době nelze předjímat," podotkla.