Zpěvák a moderátor pořadu Krásný ztráty Michal Prokop zanedlouho oslaví sedmdesátiny. V Náměšti vystoupí za doprovodu letitých parťáků: houslisty Jana Hrubého a kytaristy Luboše Andršta.

Další z jeho celoživotních přátel Vladimír Merta už stejné jubileum oslavil v lednu ve vyprodaném Paláci Akropolis, kde představil čtyřalbový komplet Podkrovní pásky, důkaz své písničkářské jedinečnosti. Na Folkových prázdninách vystoupí Merta v triu s Janem Hrubým a klávesistou Ondřejem Fenclem, jehož kapela Hromosvod se k nim následně přidá.

A další oslava: skupina Druhá tráva letošní rok zasvětila turné připomínající, že se na scéně pohybuje už čtvrt století. Náměšť přitom pro skupinu představuje návrat na „místo činu". Před pětadvaceti lety tu odehrála svůj první koncert ve své historii. Pogratulovat jí už pří zítřejším koncertě přijde zpěvačka Katka García, která v Náměšti nad Oslavou vystupuje pravidelně.

Zato Bratři Ebenové si na Folkových prázdninách zahrají úplně poprvé. Jejich koncert bude prakticky vyvrcholením festivalu. Na pódium v zámeckém parku nastoupí až v poslední den, po nich bude následovat už jen divoká dechovka Gypsy Kumbia Orchestra.

A ještě jedno v tuzemsku dobře známé jméno: Radim Hladík & Blue Effect. Zahrají v pondělí a nabídnou průřez svou tvorbou v akustické verzi. Pro úplnost je třeba k domácím muzikantům přidat také v Čechách zdomácnělého britského písničkáře Jamese Harriese. Vystoupí se svojí kapelou v pátek.

„Zcela mimořádný umělecký zážitek lze očekávat od unikátního spojení smyčcového klasického kvarteta Jiřího Pospíchala s Horňáckou cimbálovou muzikou Petra Mičky a zpěvačkou Veronikou Malatincovou, kteří vedle lidových písní zavzpomínají na tvorbu Leoše Janáčka," vzkazuje dramaturg festivalu Michal Schmidt. Ojedinělý koncert je na programu zařazen ve středu.

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou začal včera večer. Pro zahajovací koncert pořadatelé vybrali gruzínskou vokální polyfonii v podání sboru Iberi, který vystoupil v České republice vůbec poprvé.