Před jedenáctou hodinou dorazí ke Střední průmyslové škole Třebíč, kde si prohlédne sportovní vozy z projektu Postav si své auto. „Byl u nás premiér i paní ministryně, ale prezident ještě ne, takže je to pro nás velmi významná událost," poznamenal ředitel školy Zdeněk Borůvka.

Protože čtvrtek bude zároveň posledním dnem letošního školního roku, předá Miloš Zeman vysvědčení dvaceti nejlepším studentům školy.

Následné setkání bude mít dvě části. Při prvním se v užším kruhu sejde vedení školy, někteří učitelé, zaměstnavatelé, zástupci města, hospodářské komory a některých škol.

„Následuje setkání v aule, kde bude řádově asi tři sta lidí, ale to je pouze odhad, protože tam nikoho násilím nahánět nebudeme. Jak zaměstnanci, tak žáci mají možnost na setkání přijít a zeptat se, na co chtějí," doplnil ředitel.

Druhým místem, do kterého se Zeman v Třebíči podívá, bude ekotechnické centrum Alternátor. „Ukážeme mu dva pokusy pěnu hořící na ruce a takzvanou sloní zubní pastu. Máme pro něj připravenou zkrácenou prohlídku i promítání na unikátní projekční kouli," popsal mluvčí ekocentra Milan Krčmář.

Králík a polévka

Právě v Alternátoru prezident rovněž poobědvá. Přípravu jídla mají na starosti kuchaři hotelu Atom. „Prezident si vybral jako hlavní chod králíka. Zároveň má však nyní speciální dietu, takže během celé návštěvy Vysočiny jí pouze polévky. A ta bude zvěřinová," sdělila ředitelka hotelu Kateřina Horká.

Možnost setkat se s prezidentem bude mít veřejnost při jeho třetí zastávce na Třebíčsku. Bude jí Martínkov, loňská vesnice Kraje Vysočina. „Příjezd prezidenta je pro Martínkov velmi významná událost, protože nás nikdy v historii obce dosud žádný nejvyšší představitel státu nenavštívil," těší starostu Josefa Svobodu.

Do Martínkova by prezident měl dorazit před třetí hodinou odpoledne. Nejprve se setká s vedením obce a následně na návsi také s občany.

Chybět nebude podpis do pamětní knihy a dekorování praporu obce pamětní stuhou. „Máme pro něj připravené dary, ale ty bych zatím prozrazovat nechtěl," doplnil starosta.

Z Martínkova odjede Miloš Zeman kolem šestnácté hodiny a zamíří na setkání s občany ve Velkém Meziříčí. Čtvrtek bude druhým z třídenní návštěvy Vysočiny. Ve středu prezident zavítá do Jihlavy a Pelhřimova, v pátek do Nové Vsi u Nového Města na Moravě a Bystřice nad Pernštejnem.