„Jedná se o dvořany, lidi do města a podobně. Všichni musí projít castingem, protože požadujeme určitý vzhled, a účastnit se kostýmové zkoušky," uvedl výkonný producent Jakub Bílý.

V pohádce Pravý rytíř si zahrají Lukáš Vaculík, Jan Komínek, Jaromír Hanzlík, Lucie Černá, Jiří Korn, Táňa Pauhofová, Martin Kraus, Michal Novotný, Tomáš Jeřábek, Jitka Ježková a další.

Režie se ujal Martin Dolenský, který režíroval například úspěšný seriál ČT Vyprávěj či Nevinné lži, Soukromé pasti nebo pohádku O království z nudlí
a štestí bez konce.

V ÚTERÝ ZAVŘENO

Kvůli natáčení se hrad Roštejn v úterý 2. srpna uzavře veřejnosti. „Bude to ale jen pro tento jeden den. V pondělí je hrad standardně zavřený jako vždy. V jiné dny sem samozřejmě veřejnost přijít může, předpokládám, že příprava filmařů pro ni je atraktivní," uvedla kastelánka hradu Roštejn Kateřina Rozinková.

V pohádce Pravý rytíř se objeví jak interiéry, tak exteriéry Roštejna. „Filmaři určitě využijí nádvoří a poté okolní les. Některé scény budou i v interiérech. Spolu s rekvizitáři budeme muset prostory trochu uzpůsobit, protože jsou tu předměty, jako například lampy, které nezapadají do století, kdy 
se má děj odehrávat," poznamenala Rozinková.

Kastelánka také uvedla, 
že další poptávka po natáčení na Roštejně není, ale 
že doufá, že by hrad mohla pohádka Pravý rytíř pro filmaře více zatraktivnit. 
K ceně za pronájem poznamenala jen, že se pohybuje kolem desítek tisíc.

Kromě Roštejna filmaři využijí i prostředí Jindřichova Hradce, Landštejna, Brdských lesů, Hřenska
a dalších lokalit. Pohádka 
se natáčí od začátku července a bude až do 10. srpna. Roštejn je tedy jednou 
z posledních štací. Na televizních obrazovkách by se pohádka měla objevit letos o Vánocích. Pravý rytíř se má odehrávat v období gotiky a novoromantismu.

Zájemci, kteří by se chtěli připojit ke komparzu na Roštejně, musí zaslat svou aktuální fotografii, konfekční velikost, adresu a telefonní číslo na e-mail gcasting@email.cz.

IVANA HOLZBAUEROVÁ