V minulém týdnu byla v kočičím útulku Taťány Homolkové ve Skrýšově kontrola z krajské veterinární správy v Jihlavě. Nešlo ovšem o běžnou inspekci, ale o kontrolu na základě anonymního udání. Koček je prý v malé vsi, kde trvale žijí čtyři rodiny, příliš a zapáchají. „Letos už tu byla inspektorka kvůli anonymnímu udání několikrát," sdělila Taťána Homolková ze skrýšovského útulku, který v současné době poskytuje azyl asi stovce opuštěných koček.

Krajská veterinární správa v Jihlavě (KVSJ) potvrdila, že ve Skrýšove na základě doručeného podnětu opravdu v poslední době byla. „Týkalo se to podezření, že koček je ve vsi mnoho, toulají se, zapáchají a že nežijí v takových podmínkách, v jakých by žít měly," přiblížil obsah podnětu Jan Bořil, vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat KVSJ.

Střílí po kočkách

Z výsledku poslední kontroly veterinární správy ovšem vyplynulo, že je útulek v naprostém pořádku. „Útulek je legální, zařízení vyhovuje, paní, která útulek vede, má k této činnosti odbornou kvalifikaci. Nenašli jsme nic závadného," poznamenal Bořil.

To, že se občas kočky po Skrýšově potulují, Homolková ale připouští. Jenže jde prý o kočky, které někdo vyhodí z auta. „Naše kočky ven nepouštíme, ale stane se, že v noci někdo přijede a kočky do vsi vyhází, aniž by zazvonil a předal nám je. Pak samozřejmě chvíli trvá, než se je podaří pochytat," podotkla Homolková.

Než se kočky dostanou do útulku, tak se Homolkovi setkávají s tím, že je někdo prostřílí diabolkami anebo kuličkovou pistolí. „Tři nebo čtyři kočky už letos také někdo otrávil a pak nám je na lopatě hodil na zahradu nebo do popelnice," popsala další zkušenost Homolková, která nechce na nikoho ukazovat prstem. „Je to sporné, když nikoho nechytíte přímo při činu," dodala Homolková, která už také uvažovala o tom, že celou záležitost začne řešit s policií. Zatím se ale zdráhá a doufá, že se situace uklidní.

Kromě veterinární správy mají dopisy chodit také na městský úřad v Polné, kam Skrýšov spadá. „Dalo se předpokládat, že se najde skupina lidí, kteří budou proti útulku protestovat. Ale já sám jsem zatím žádnou oficiální stížnost neřešil," uvedl starosta Polné Jindřich Skočdopole s tím, že anonymy se nezabývá.

Lidé vozí krmení

„Lidé si možná myslí, že je kočičí útulek výnosný kšeft, ale my žijeme z darů sponzorů a kočky neprodáváme, ale lidem dáváme bezplatně," vysvětlila chod vedoucí útulku. V praxi to funguje tak, že zhruba devadesát procent krmení navozí lidé z celé republiky. Vedle toho lidé posílají peníze na transparentní účet. „Díky darům od lidí nyní můžeme zrekonstruovat ještě jednu místnost pro zbídačené kočky, která bude sloužit jako karanténa," ocenila pomoc druhých lidí, kterých je prý většina, Homolková.

Kočičí útulek funguje v obci, která spadá pod Polnou, od loňského léta. Za letošní rok se podle Homolkové podařilo zachránit a předat do rodin zhruba pět set koček.