Koncem minulého měsíce v kraji hledalo práci 15 399 lidí. Nezaměstnanost se snížila o šest desetin procentního bodu na 4,5 procenta. Podle čerstvých údajů Úřadu práce ČR se přes tento vysoký pokles nezaměstnanosti nabídka volných pracovních míst na Vysočině ještě o něco zlepšila.

Nezaměstnaných v březnu ubylo ve všech pěti okresech Vysočiny. Nejvíc to bylo znát na Třebíčsku, kde nezaměstnanost klesla o osm desetin procentního bodu na 5,8 procenta. Na Vysočině je to přesto stále nejvyšší hodnota.

Okresy Havlíčkův Brod a Jihlava zaznamenaly minulý měsíc shodně pokles nezaměstnanosti o šest desetin procentního bodu, na Pelhřimovsku se nezaměstnanost snížila o půl procentního bodu.

Slavnostního vyhlášení výsledků Memoriálu se zúčastní Jarmila Kratochvílová. Ilustrační foto.
Jarmila Kratochvílová zaštiťuje závod

Nejnižší odliv lidí bez práce zaznamenalo Žďársko, kde v posledních měsících odcházejí lidé z uzavíraného uranového dolu Rožná. V březnu v tomto okrese nezaměstnanost klesla o tři desetiny procentního bodu na 5,2 procenta.

Volných pracovních míst evidoval úřad práce v Kraji Vysočina ke konci března 6 325, od února počet narostl o 391 pozic. V každém z okresů kraje je aktuálně více než tisícovka volných míst. Nejvíc příležitostí mají obyvatelé Jihlavska, kde zaměstnavatelé hledají 1 800 nových pracovníků.

Lidí bez práce na Vysočině přibývalo na přelomu loňského a letošního roku, od února už ale nezaměstnanost opět klesá. Situace je teď výrazně lepší než před rokem. Loni v březnu hledalo na Vysočině práci 20 436 lidí, což představovalo šestiprocentní nezaměstnanost.

Nezaměstnanost na Vysočině se v březnu dostala pod republikový průměr, který činí 4,8 procenta. V ČR si minulý měsíc polepšilo všech 77 regionů.

Věra Stejskalová