Další nový minipivovar vznikne přímo v Bystřici. Bude součástí právě stavěného velkého turistického centra, které otevře své brány příští rok v březnu. Podle informací na webu Sdružení přátel piva fungovalo na Vysočině letos zjara jedenáct malých varen piva.

Pivovar Heřman vybudovaný v areálu někdejšího vladislavského pivovaru může za rok vyrobit až dva tisíce hektolitrů piva. Povolení k provozu má od 15. července. „V tuto chvíli se budeme držet tradice a budeme vařit klasický ležák plzeňského typu, z českých surovin," řekl Petr Heřman. Ve Vladislavi má pivovarnictví tradici doloženou od roku 1556. Výroba v pivovaru podle Heřmana definitivně skončila v 70. letech minulého století.

Pro nejbližší okolí

V Domaníně se pivo vaří v rekreačním areálu Borovinka. „Bude to malý pivovárek, roční výstav je počítán na dvě stě až tři sta hektolitrů piva," řekl Vladimír Vecheta, který areál s penzionem a restaurací provozuje. Má v plánu vařit světlé, polotmavé a tmavé pivo pro vlastní restauraci a případně i pro další hospody v okolí.

Minipivovar bude i součástí bystřického Centra zelených vědomostí. Komplex za více než 150 milionů korun zaměřený na obnovitelné zdroje energií a šetrnou turistiku vzniká v Bystřici.

Minipivovary začaly na Vysočině přibývat v posledních dvanácti letech. Během loňska byly otevřeny tři. V Biskupicích na Třebíčsku začal vařit pivo Pivovar Gajdoš, v Uhřínovicích u Brtnice Pivovar Ruprenz a v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku zahájil výrobu Pivovar Kokeš. V Česku bylo letos v březnu 215 minipivovarů.

Průmyslových pivovarů je na Vysočině pět. Nachází se v Havlíčkově Brodě, Humpolci, Chotěboři, Jihlavě a Pelhřimově.