Naopak počty zajíců a kachen byly na Vysočině v porovnání s ostatními kraji třetí nejvyšší a srnčí zvěře měla Vysočina čtvrtý nejvyšší počet.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnila jihlavská správa Českého statistického úřadu.

Odstřel stoupá hlavně u rychle se množící černé zvěře, v posledním desetiletí se počty ulovených divokých prasat více než zdvojnásobily.
Podle Oldřicha Sedláře, jednatele okresního mysliveckého spolku ve Žďáru nad Sázavou, působí problémy hlavně divoká prasata. „Ne že by byla extra přemnožená. Ale začala se tady pěstovat intenzivně kukuřice, do níž se stáhnou z lesů a dělají škody," uvedl Sedlář.

Podle statistiky bylo zjara na Vysočině zaznamenáno 3200 kusů černé zvěře, vyšší počty mělo sedm krajů. Myslivci na Vysočině vloni odstřelili 12 200 divočáků, zatímco v roce 2005 jich ulovili 5600.

Redukci černé zvěře podporuje kraj, od něhož dostali myslivci na Vysočině v minulých třech letech v součtu skoro milion korun. Prokázali za to odstřelení bezmála tří tisíc selat.

Jelení zvěře na Žďársku podle Sedláře ubylo poté, kdy byly počátkem 90. let minulého století rozděleny velké honitby na menší. Tím se zvýšil i odstřel. Zatímco na Vysočině byly zjara jelení zvěře jen stovky, v Jihočeském a Plzeňském kraji počty převyšovaly 3000.

Další druhy zvěře na Vysočině doplácejí na techniku. „Zemědělská mechanizace zlikviduje velkou část přírůstků srnčí zvěře," uvedl Sedlář. Podle nálezů myslivců kvůli tomu ve žďárském okrese ročně zahyne kolem 700 srnčat a dalších asi 600 kusů srnčí zvěře je sraženo na silnicích.

Srnčí zvěře bylo zjara na Vysočině napočítáno zhruba 28 300 kusů. Dlouhodobě podle Sedláře v krajině ubývá drobné zvěře, i zajíců. Podle statistiky běhalo letos v březnu na území celé Vysočiny necelých čtyřiadvacet tisíc zajíců.

VĚRA STEJSKALOVÁ