Určitě nejvíce bude slyšet o sportovních událostech, které se odehrají ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě. Už v lednu přijedou na Žďársko nejlepší lyžaři na běžecký Světový pohár.

Na přelomu června a července se Vysočina Arena stane dějištěm mistrovství světa v horských kolech MTB. Od vzniku samostatné ČR bude tento šampionát první na území republiky v cyklistické olympijské disciplíně. Poslední letošní významnou událost přivítá novoměstská aréna v polovině prosince, kdy se tam uskuteční závody Světového poháru v biatlonu.

V roce 2016 nás čeká také řada kulturních festivalů. Na prvním místě je třeba zmínit říjnový festival dokumentárních filmů. Letos uvítá Jihlava již jeho jubilejní 20. ročník. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů.

Festival je slavností autorského dokumentárního filmu a největší událostí svého druhu ve střední a východní Evropě. Diváci opět uvidí více než dvě stovky filmů, řadu z nich ve světové premiéře. Součástí budou tradiční debaty s tvůrci, režisérské kursy či otevřené diskuse s kontroverzními hosty Inspiračního fóra.

Festivaly na hradech a zámcích

Léto se na Vysočině tradičně ponese ve znamení řady hudebních festivalů. Festivalovou sezonu již tradičně otevře v polovině července humpolecký Bernard Fest. Na začátku prázdnin pak bude Jihlava patřit stále oblíbenějšímu Vysočina Festu, který letos čeká už čtvrtý ročník.

Zajímavé je, že mnoho vysočinských festivalů našlo útočiště na hradech a zámcích. Na nádvoří zámku v Telči se na přelomu července a srpna uskuteční už 34. ročník multižánrového festivalu Prázdniny v Telči. Další žánrově podobný festival Folkové prázdniny má pak dlouhodobé útočiště na zámku v Náměšti nad Oslavou.

Zámecký park ve Světlé nad Sázavou bude v létě hostit 16. ročník Sázavafestu. Podle organizátorů se tento festival na Vysočinu přestěhoval již definitivně. Devatenáctileté trvání si v srpnu připomene Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jen o tři roky kratší historii má festival Pacovský poledník.

Unikátní změny se v letošním roce dočká také jedna ze tří vysočinských památek UNESCO. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou bude mít od 16. května opět zvony. Ty tam chybí od druhé světové války. Tři nové zvony nechala odlít farnost.

Požehnány budou během slavnosti, která se uskuteční v den svátku patrona kostela. Na Zelené hoře se tak bude znovu zvonit po přestávce dlouhé 75 let.

Kotle i rozhodnutí 
o jaderné eletrárně

Zlepšení by se letos mělo dočkat také životní prostředí v regionu. Od 18. ledna budou moci lidé předkládat na krajský úřad Vysočiny žádosti o dotace na výměnu starého kotle za nový, ekologičtější. Vysočina bude mezi žadatele dělit skoro 239 milionů korun, což postačí nejméně na šestnáct set kotlů. Obyvatelé kraje dostanou šanci čerpat dotace na kotle poprvé.

Důležité rozhodnutí pro budoucnost Vysočiny padne v letošním prvním čtvrtletí v Praze. Odpovědné úřady rozhodnou o budoucnosti dukovanské jaderné elektrárny. Jaderné elektrárně Dukovany totiž vyprší 31. března prodloužené povolení pro provoz prvního z jejích čtyř bloků. ČEZ by do té doby měl od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) získat nové povolení, které jí umožní vyrábět v prvním bloku elektřinu dalších až deset let.

Nové povolení pro tento blok měla mít energetická firma původně už od 1. ledna 2016, ale kvůli neplánovaným kontrolám svarů nestihla náležitosti vyřídit. SÚJB na její žádost v prosinci prodloužil původní desetileté povolení pro první blok o tři měsíce.