Obyvatelé sídliště 2 v Bystřici nad Pernštejnem budou potkávat stavební dělníky, protože tam dojde k odložené rekonstrukci posledních šesti panelových domů. Ve Velkém Meziříčí zase v průběhu tohoto roku zrekonstruují ulici Pod Strání a stavět i opravovat se bude také ve Velké Bíteši.

„Mezi nejvýznamnější akce budou patřit rekonstrukce Lánic od ulice Kostelní po Mejto a dále až po konec zástavby směrem na Osovou Bítýšku či výstavba technické a dopravní infrastruktury pro rodinné domy na Babinci," řekl starosta Velké Bíteše Milan Vlček.

K nejvýraznějším akcím letošního roku ve Žďáře bude kromě výstavby zázemí pro sportovce patřit i zahájení generální rekonstrukce inženýrských sítí ve čtvrti Vodojem. „Začneme s prvními dvěma ulicemi, a to s Mánesovou a Kavánovou," přiblížil žďárský starosta Zdeněk Navrátil s tím, že má jít o investici ve výši asi 5,5 milionu korun.

Nového prostředí se dočkají také návštěvníci žďárského kina Vysočina, v němž dělníci v jarních měsících za přibližně deset milionů korun přebudují interiér více než pět desítek let starého biografu. Půjde především o výměnu elektroinstalace, sociálního zařízení, zajištění bezbariérovosti a také náhradu sedaček, kterou podpoří dotace ze Státního fondu rozvoje kinematografie ve výši 350 tisíc korun. Architekty i laiky oceňovaný „retro" styl zůstane zachován.

Šedesát milionů korun z rozpočtu Bystřice nad Pernštejnem letos poputuje na revitalizaci šesti paneláků na sídlišti označovaném jako 2. Stavební akci, přesunutou z loňska, podpoří dotace. Práce na výměně oken a balkonů a zateplení fasád začnou na jaře.

Deset milionů korun padne na dofinancování zasíťování další části bystřické průmyslové zóny. Investici za asi třicet milionů korun loni podpořila sedmnáctimilionová státní dotace.

Místní část Bystřice, Domanínek, letos čeká výstavba kanalizace v režii Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko, příspěvek Bystřice činí deset milionů.

Už nyní se mohou hlásit zájemci o bydlení v novém komunitním domě pro seniory v Novém Městě, který bude dostavěn v letošním roce. „Ve dvou desítkách bytů najdou domov lidé, kteří chtějí svůj zasloužený odpočinek trávit aktivně v kolektivu přátel," sdělil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. „Zahájíme také výstavbu nové základní umělecké školy v bývalé budově VZP a pustíme se do přípravy prostor pro podnikání a podpoříme výstavbu rodinných domků," dodal starosta.

Ve Velkém Meziříčí se lidé letos dočkají například opravené ulice Pod Strání, od Penny Marketu ke katovně, včetně nového chodníku a parkoviště ty vzniknou i v areálu bývalého Svitu. O dalších akcích bude teprve rozhodnuto. „Aktuálně čekáme na výši přebytku, který nám nahlásí finanční odbor, a podle toho pak do základního rozpočtu zařadíme investiční akce. Zastupitelé je budou schvalovat 14. února," uvedl starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Rodinné domky letos začnou vyrůstat ve svratecké lokalitě Slunný vrch. Tam radnice loni zahájila výstavbu inženýrských sítí, v první fázi k pětadvaceti parcelám. Na jaře se rovněž začne pracovat na předláždění náměstí Národního povstání. „Chtěli bychom mít náměstí hotové do oslav, které budou v červenci, protože část oslav 150. výročí povýšení Svratky na město a 140 let od založení sboru dobrovolných hasičů se uskuteční právě tam," řekl svratecký starosta František Mládek. Rekonstrukce čeká také dvě vodovodní větve v ulicích Táborská, Palackého a 9. května, podíl města bude kolem 1,2 milionu korun.