Okresní myslivecký spolek v Jihlavě totiž bude ve dnech 2. a 3. září pořádat 43. ročník Memoriálu Richarda Knolla, což je nejvyšší domácí soutěž, takové pomyslné mistrovství České republiky ohařů. Ředitelem akce je Josef Prokeš, předseda okresního mysliveckého spolku v Jihlavě.

Kdo to byl Richard Knoll a co je to za soutěž?
Richard Knoll byl významný kynolog, rodák z Rouchovan, jehož největší láskou bylo plemeno německý krátkosrstý ohař. Odchoval hodně jedinců, kteří uspěli v mnoha soutěžích. Českomoravská myslivecká jednota na jeho počest pořádá od roku 1975 tuto soutěž. Jde vlastně o porovnání všestrannosti soutěžících ohařů a každý rok má pořádání na starosti některý okresní myslivecký spolek z působnosti Českomoravské myslivecké jednoty. Těch je u nás 81. Nyní jsme dostali důvěru my, je to pro nás velká čest, projev důvěry a ocenění naší práce.

Kdy a kde se akce koná?
Hlavní soutěže budou probíhat v sobotu 2. a v neděli 3. září. Scházet se však začneme už v pátek odpoledne. Centrum memoriálu bude ve Staré hospodě ve Štokách. Je tam velký sál a přísálí, což je pro organizaci soutěže důležité. V pátek se zde sejdou vůdci se svými psy, sbor rozhodčích a bude se dělat veterinární přejímka psů, focení, porada rozhodčích, rozlosování psů a další nutné a potřebné organizační a administrativní činnosti.

Kde se bude konat samotné zahájení soutěže?
Slavnostní zahájení je naplánováno na sobotu 2. září. Uskuteční se na zámku v Polné. Starosta Jindřich Skočdopole nám vyšel vstříc, bude nám k dispozici celý areál i s přilehlým parkovištěm. Slavnostní zahájení začne v půl deváté dopoledne, potrvá nejpozději do deseti hodin. Pak už se musí soutěžit, a proto se všichni účastníci rozjedou do honiteb.

U Náměště slouží kromě vojáků i psi.
U Náměště slouží kromě vojáků i psi. Podívejte se

Do kterých míst soutěže zavítají?
Bude to několik honiteb, záleží podle podmínek. Soutěžící se budou pohybovat v honitbách Smrčná, Štoky Petrovice, Kamenná, Nové Dvory a Dobronín. Sice se budeme částečně pohybovat v honitbách z působnosti okresního mysliveckého spolku Havlíčkův Brod, ale to u takto významné akce nevadí a nic tomu nebrání. Ve vybraných honitbách jsou vhodné polní kultury a plodiny, je tu potřebný lesní porost, rozsáhlá pole i vodní plocha. A právě takové prostředí k soutěžení potřebujeme.

Jaké to budou disciplíny?
Na poli bude jedenáct disciplín, v lese deset disciplín, ve vodě čtyři a dále ještě tři disciplíny přinášení. Přinášení pernaté zvěře, srstnaté zvěře a lišky. Celá soutěž se tedy sestává z 28 disciplín.

Kteří psi se do soutěže dostali?
Celkem bude soutěžit dvacet psů. Podle výsledků všestranných zkoušek z minulého roku se 40 psů utkalo v nominační soutěži a nejlepších 20 psů se tím na memoriál kvalifikovalo. Memoriál Richarda Konolla je zároveň nominací pro 10 nejlepších psů k postupu na Memoriál Karla Podhajského – nejvyšší kynologickou mezinárodní soutěž pořádanou Českomoravskou mysliveckou jednotou.

Takže Memoriál Richarda Knolla je tedy takový republikový šampionát?
Ano, dá se to tak říci. Jde o nejvyšší republikovou soutěž. Budou zde ti nejlepší z nejlepších. Vítěz memoriálu získá titul Všestranný vítěz České republiky 2017. Tím titulem dokazuje, že je všestranně schopný pracovat myslivecky v lese, na poli i ve vodě.

Představí se také psi z Vysočiny?
Ano, nominovaní jsou dva psi majitelů z Třebíčska – z Jemnice a Mohelna. Uzávěrka přihlášek na memoriál je do konce července. Pokud se z nominovaných dvaceti nejlepších někdo nepřihlásí, tak stav dvaceti soutěžících doplníme z náhradníků.

Labyrint v kukuřičném poli je také poblíž jihlavského letiště na Henčově.
Kukuřičáci dobývají Česko. Za Jihlavou s nimi bloudí malí i velcí

Když budu chtít jako návštěvník přijet, kam mám dorazit?
Pustíme vás všude. Doporučuji slavnostní zahájení na zámku v Polné, kde by měl být ministr zemědělství, hejtman Kraje Vysočina, primátor Jihlavy a zástupci významných firem, kteří nám přispěli na akci. Dále také starostové obcí, kterých se soutěž týká, zástupci mysliveckých spolků z daných lokalit, trubači a tak dále. Chtěl bych poděkovat především Kraji Vysočina, který se podílí velkou měrou na tom, že můžeme soutěž uskutečnit.

A potom ty samotné soutěže?
Ty už budou v jednotlivých honitbách. Velice atraktivní, náročná a dosti důležitá je disciplína přinášení lišky přes překážku. Mnohdy i rozhoduje o tom, zda pes uspěje, či nikoli. Pokud tuto disciplínu nesplní, už nemůže zvítězit. V soutěži však bude moci dále pokračovat, už ale spíše v tréninkovém duchu. Překážkou je takzvaná ohrádka o rozměrech čtyři krát čtyři metry s osmdesáticentimetrovou výškou ohrazení ze tří stran. Ze strany, kde je volno, je příkop široký osmdesát a hluboký šedesát centimetrů. Vůdce odloží psa, vhodí do prostoru ohrádky lišku a úkolem psa je na povel vůdce lišku přinést a náležitě vůdci předat.

A co další disciplíny?
V lese jde například o práci na pobarvené stopě spárkaté zvěře, takzvanou barvu, kdy se pomocí vepřové krve nakape stopní dráha dlouhá asi 500 kroků a na konci se uloží ulovený srnec. Pes musí vypracovat stopu, najít ulovenou zvěř a nález zvěře vůdcem předem oznámeným způsobem předvést. Na vodě psi předvádějí ochotu práce v tomto mokrém prostředí a vůdci zase dokazují, že dokážou psa regulovat na hladině. Každá ze soutěžních disciplín má své kouzlo.

Kdy se soutěžící a veřejnost dozví výsledky?
Bude záležet na tom, jak rychle bude soutěž ukončena. Průběžně budou pro účastníky memoriálu zveřejňovány dílčí výsledky z jednotlivých absolvovaných disciplín. Vyhlášení výsledků je naplánováno na nedělní 17. hodinu ve Staré hospodě ve Štokách. Vyhraje ten pes, který získá nejvíce bodů. Maximum je 500 bodů z 28 disciplín.

Sklizeň kukuřice - ilustrační foto.
Prasata se schovala do kukuřice, vypudí je až sklizeň