„Oprava zpevněné plochy přinesla zvýšení počtu parkovacích míst, a to ze sto dvaceti na sto padesát míst. Na místě byl položen frézovaný recyklát," zmínil provozně technický náměstek Nemocnice Jihlava Alexander Filip s tím, že k opravám za šest milionů korun došlo, protože řidiči zde neměli komfortní parkování. Rekonstrukci financoval Kraj Vysočina.

Jedno ze tří nemocničních parkovišť, označované jako Lokalita 1, pojme nyní celkem dvě stě sedmdesát aut. Řidiči se na něj dostanou vjezdy z ulic Rantířovská za čerpací stanicí ONO a z ulice U Cvičiště. Za stání zde majitelé aut zaplatí deset korun za hodinu, a to až do výše maximálního denního limitu, který je padesát korun.

„Na parkovišti je i nové osvětlení a dojde také k instalaci kamerového systému," uvedla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. S pracemi začali dělníci koncem července a po dobu přestavby byl vjezd do areálu nemocnice omezen.

V jihlavské nemocnici je 
v současné době čtyři sta sedmdesát parkovacích míst v celkem třech lokalitách. Dlouhodobější stání vyjde na opraveném parkovišti návštěvníky nemocnice nejlevněji. U dvou zbylých je sice třicet minut stání zdarma, poté ale sumy rychleji narůstají. Pokud nechají řidiči své auto na hlavním parkovišti před nemocnicí, zaplatí za každou další hodinu dvacet korun, pokud ho odstaví 
u ambulantního traktu, je cena ještě vyšší. Maximální denní limit zde není stanoven.

Za parkování u jihlavské nemocnice se platí od roku 2014. Parkoviště jsou opatřená turnikety a závorami.

IVANA HOLZBAUEROVÁ