Nemovitosti radnice nabídla už podruhé. „V tomto kole se nám podařilo najít uchazeče, který má zájem. Jméno nesdělíme, nejprve společně připravíme materiál pro zastupitelstvo. Chceme, aby v něm byl specifikován záměr, který s nemovitostí kupec má," řekl novoměstský starosta Michal Šmarda.

Kromě kina je předmětem prodeje i Sadílkova vila a přilehlé pozemky. Soubor nemovitostí byl v druhém kole městem nabízen za minimální kupní cenu dva miliony 975 tisíc korun. „Vyvolávací cena v prvním kole byla tři a půl milionu korun. Tehdy se žádný zájemce o koupi neobjevil," doplnil Michal Šmarda.

Oba objekty jsou dlouhodobým předmětem sporu místních obyvatel s radnicí. Pro někoho je srdeční záležitostí kino, jiní vidí nešťastný krok radnice v tom, že se snaží prodat i přilehlou Sadílkovu vilu.

„Slyšel jsem, že není památkově chráněna. Ale i tak si myslím, že by si ji mělo město nechat. Představuje kus místní historie. Jestliže už ji musí prodat, tak bych byl aspoň rád, kdyby se ze Sadílkovy vily nestala třeba tržnice. Něco jako synagoga ve Velkém Meziříčí, to je odstrašující příklad," řekl Pavel Horký z Nového Města.

Obě budovy, jak kino, tak také vila, kterou si pro svou potřebu vystavěl někdejší dlouholetý novoměstský starosta a stavitel Josef Sadílek, už několik let chátrají.

Původně představitelé města uvažovali o tom, že by interiéry kina prošly rekonstrukcí a nemovitost by tak nadále mohla sloužit svému účelu, popřípadě by poskytla také azyl žákům dramatického oboru základní umělecké školy. Jako levnější se nakonec ukázala varianta přestěhovat promítání filmů do kulturního domu.

„Oba objekty potřebují, pokud mají být zachovány, celkovou rekonstrukci. Náklady by se pohybovaly v desítkách milionů korun," vysvětlil důvod, proč se nakonec město rozhodlo část svého majetku odprodat, Michal Šmarda.

V druhém kole výběrového řízení se okolo prodeje kina a Sadílkovy vily objevilo zájemců hned několik. „Někteří se na to vyptávali, vyvolávací cena už byla příznivější než v prvním kole, ale samotné aukce se nakonec zúčastnil jeden jediný kupec," upřesnil Michal Šmarda.

Zasedání zastupitelstva je naplánováno na 13. června. „Byl bych rád, kdyby se konečně rozhodlo a obě budovy přestaly chátrat," řekl novoměstský starosta.

Kino a vila

Budova novoměstského biografu je nedílně spojena s vilou, kterou si na počátku 20. století nechal vybudovat místní stavitel a dlouholetý starosta Josef Sadílek. V dubnu roku 1936 koupila objekt Jednota československého Orla a přestavěla jej na lidový dům. Část budovy se záhy začala využívat k promítání. Nyní má obě nemovitosti ve svém vlastnictví město. Kino už svému účelu neslouží. Sadílkova vila není památkově chráněna, patří však k architektonicky nejzajímavějším objektům Nového Města na Moravě.