Na podzim začneme stavět nové zázemí s tribunou pro fotbalisty, znělo na jaře ze žďárské radnice. Nakonec je vše jinak. Vedení města teď představilo výrazně skromnější plán na revitalizaci Bouchalek, který řeší jen nejnutnější potřeby sportovců. Hotový projekt tribun a zázemí putuje do šuplíku.

„Nově pujde o rekonstrukci čtyř tenisových kurtů, z nichž dva budou pod nafukovací halou. Bude vybudováno nové zázemí pro fotbal a tenis s šatnami a zázemím. To je situováno mezi hřištěm s umělou trávou a tenisovými kurty,“ sdělila mluvčí radnice Nikola Adlerová.

V současné době je vyhotovována projektová dokumentace pro stavební povolení. V nejbližších dnech bude rovněž požádáno o dotaci z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Do šesti měsíců očekáváme vyhodnocení žádosti o dotaci. Aktuální alokovaná částka na zázemí pro fotbal a tenis je v rozpočtu města ve výši patnáct milionů korun pro rok 2017,“ dodala ještě Adlerová.

Strážníci ve Žďáře opatřují jízdní kola preventivním značením syntetickou DNA v podobě mikroteček s jedinečným kódem. Umožňuje to lépe chránit bicykl (nebo třeba invalidní vozík či dětský kočárek) před zloději, případně ukradený předmět jasně identifikova
OBRAZEM: První zájemci si nechali označit bicykl

Zbývající částka do finální ceny projektu bude podle ní složena ze zmíněné dotace, respektive po schválení zastupitelstvem částkou z rozpočtu na příští rok. Radou schválený rozpočet projektu činí pětatřicet milionů korun.

O podobě nového projektu diskutovalo vedení města se sportovními kluby. „Pro tenis se plánují nové šaty a klubovna, pro fotbal šest nových šaten pro mládež. Pokud se podaří zahájit výstavbu co nejdříve, budou moci tenisté využívat nové zázemí, mobilní nafukovací halu na dva kurty a fotbalisté nové šatny již v příštím roce,“ přiblížil záměry města a sportovců místopředseda tenisového klubu TJ Žďár nad Sázavou Leoš Chalupa.

Podotkl, že v současné době je pro tenis nejdůležitější příprava v zimním období. Oddíl má padesát dětí, které hrají soutěže a nemají odpovídající podmínky pro trénink v zimě.

„Výstavba tenisové haly, či instalace nafukovací haly by pomohla všem hráčům mládeže i dospělých k podstatně kvalitnější přípravě i v přechodu na jarní sezónu,“ vysvětlil trenér Chalupa.
Druhým problémem je samotné stáří tenisového zázemí i kurtů. Vybudováno bylo před více než 50 lety a již je za svojí životností.

Pobyt v příjemném parku se může velice lehce pokazit.
Lidé si stěžují na popíjející mládež i neukázněné pejskaře

„Pro fotbal je prioritou výstavba šaten pro mládež u umělé hrací plochy a výměna koberce umělé trávy. Současné šatny mládeže absolutně nevyhovují základní potřebám mladých fotbalistů,“ vyjádřil se za FC Žďas Žďár nad Sázavou Josef Růžička.

Výměna koberce umělé trávy přijde na cirka deset milionů korun.