„Po příjezdu je čekal standardní režim. Zaparkovali vozidla, účastnili se velitelského setkání a poučení, zabrali si místo na spaní, najedli se, vysprchovali a šli brzy spát," popsal režim amerických vojáků Petr Kostelka, mluvčí Agentury logistiky Armády ČR.

Už v půl čtvrté ráno vojáci vstávali, aby se mohli v šest hodin ráno připravit na přesun k hraničnímu přechodu v Břeclavi. Dále vojáci pokračují přes Slovensko do Maďarska, Rumunska a Bulharska na cvičení Nobe Jump 2017 a Saber Guardian 2017. Konvoj už je nyní na území Slovenska. „První část konvoje překročila hranice v Břeclavi už ve čtvrtek kolem deváté hodiny ráno," popsal Kostelka.

Do Rančířova ve čtvrtek večer měla podle plánu dorazit ještě další část konvoje, která zde přespí do pátečního dne a ráno opět odjede. „Ve čtvrtek po desáté hodině druhá část amerických vojáků překročila hranice na Rozvadově," dodal mluvčí Agentury logistiky Armády ČR.

Poslední část má dorazit ještě v pátek večer a zdržet se mají do sobotního rána. Celý konvoj přepravuje celkem 168 vojáků v padesáti vozidlech. Jde především o terénní hummery, cisternová nákladní auta a vozy s kontejnery.

Úspěšní studenti z telčského Gymnázia Otokara Březiny. Na fotce první zleva Jiří Kučera a třetí zleva Anna Bártů.
Nejhbitější prsty mají studenti z Telče