Součástí akce byla také soutěž společnosti Eko-kom, díky které stojí v obcích a městech po celé republice barevné kontejnery. Součástí kvízu byly otázky k třídění odpadu i Tomáši Klusovi. Patnáct úspěšných pak mohlo v pondělí dorazit do Třebíče a s českým populárním zpěvákem, který poslední rok odpočíval a věnoval se hlavně rodině, se setkat.

Byl mezi nimi také vysokoškolák Václav Gregor z Olomouce. „Škola ještě nezačala, tak jsem si udělal výlet. Nevadí mi, že jsem jel takovou dálku. Zvládl bych i delší," řekl.

Menší než v televizi

Tomáš Klus nejprve dorazil do sídla firmy Esko-T, která na Třebíčsku zpracovává komunální odpad. „Je menší, než se zdá v televizi," reagoval Václav Gregor při prvním osobním setkání s umělcem.

Poté už se ale řešily mnohem závažnější témata. „Byli jsme s manželkou na dovolené na Bali a tam byl opravdu čas si odpočinout a začít se koukat kolem sebe a viděl jsem, že naše planeta není v dobrém stavu, je vlastně v katastrofálním stavu," upozornil Tomáš Klus.

Svými postoji i texty některých písní se stal populární tváří na straně ochrany životního prostředí a v této roli vystupoval také v pondělí v Třebíči. „Když se člověk potápí a před ním je obrovský nános bordelu, který tam nepatří, nebo když nemůže v určitých hodinách vyjít na ulici, protože se dusí, jelikož se vypalují pralesy, abychom mohli mít nutelu, tak jsem začal přemýšlet o tom, aby to tak nebylo. Já bych chtěl změnit svět, abychom se vrátili k tomu, že jsme součástí přírody, abychom si uvědomili svou moc. Má je moc občana a pokud já dokážu něco ovlivnit, pak jsou to věci na komunální úrovni. My mladí lidé bychom o tom měli mluvit i činit, třeba vyčistit nějaký špinavý les a informovat o tom ostatní," mínil Tomáš Klus.

Velmi ocenil, že se na Třebíčsku díky Svazku obcí komunálních odpadů podařilo vytvořit systém, který funguje a přitom nejde o byznys, kdy by na likvidaci odpadu vydělávala jedna soukromá společnost. „Podařilo se vám vytvořit perpetuum mobile, které je samo sebe schopno uživit a navíc růst ku prospěchu všech lidí okolo sebe. Za to vám děkuji," vzkázal představitelům svazku obcí.

Tvoří ho přes 160 obcí, ty vlastní firmu Esko-T, která zpracovává odpad. Ten z popelnic se likviduje na komunální skládce u Petrůvek, ten vytříděný z barevných kontejnerů dotřiďuje a velkou část prodává na další zpracování. Tím si vydělává na svůj další rozvoj. V posledních letech se podařilo vybudovat dotřiďovací stanici, kde se drtí hlavně dřevěný odpad. Dalším úspěšně dokončeným projektem je kompostárna, která právě v tomto období už prodává první hotový kompost.

Právě proto si pro zahájení svého velkého turné vybral Tomáš Klus Třebíč. Dal přitom na radu společnosti Eko-kom. „Funguje tady dobrý systém a myslím, že se Třebíč pro tuto příležitost bezvadně hodila," řekla mluvčí Eko-komu Lucie Podsedníková.

Lidé politikům nevěří

Zpěvák si se svým týmem prohlédl informační centrum Esko-T na Hrotovické ulici v Třebíči, díky kterému se učí, jak správně třídit děti z mateřinek i vysokoškoláci. Tomáš Klus prošel také provozem třídicí linky i areál v Petrůvkách.

Za návštěvu i za další jeho aktivity ve prospěch životního prostředí mu za svazek obcí poděkovala jeho místopředsedkyně Marie Černá. „Lidi už politikům nevěří, ale když to řeknete vy, že je potřeba třídit a že je potřeba se o planetu starat, tak je to strašně důležité," řekla.

Tomáš Klus zahájil svou Recyklus tour asi půlhodinovým koncertem pro několik málo lidí u skládky v Petrůvkách, první velký koncert ho čeká už v pátek, kdy vystoupí v Havlíčkově Brodě. Ve velmi rychlém sledu se pak představí například v Plzni, Liberci, Ostravě, Brně a také v několika městech na Slovensku. Šňůra zakončí 26. listopadu v Olomouci.