Naopak, v jedné z nejkritičtějších sezon v krátké prvoligové historii bude muset zatraceně tvrdě bojovat o uchování příslušnosti k tuzemské elitě.

Mise to nemusí být nesplnitelná. Na předposlední příčce ztrácí FC Vysočina na dva nejbližší sousedy v tabulce dva body, další dva jsou jen o bod dál. Své největší soupeře v boji o záchranu navíc přivítá na svém stadionu. „Nebude to lehký úkol, ale chlapci se připravovali poctivě a věřím, že se nám to společně podaří," uvedl na včerejší tiskové konferenci klubu jeho ředitel Zdeněk Tulis.

MRAZIVÁ ZIMNÍ PŘÍPRAVA

Vzhledem k nelichotivému postavení v tabulce se tentokráte jihlavský tým připravoval pouze v domácích podmínkách. „Chtěli jsme zocelit mužstvo takovým způsobem, abychom se co nejrychleji dostali ze sestupových vod a zachránili ligu pro Vysočinu," vysvětlil Tulis.

Přípravné období bylo o to pernější, že po letech byla v lednu opět pořádná zima. „Podmínky byly poměrně těžké, byla opravdu obrovská zima, ale kluci se s tím poprali dobře," pochválil tým trenér Michal Bílek.

Těžké podmínky si přesto svoji daň vybraly. „Měli jsme řadu zdravotních problémů. A také výsledky nebyly až takové dobré," uznal Bílek s tím, že: „Generálka v Liberci na přírodním trávníku naznačila možnosti celku. Výkon byl velmi solidní."

Přípravu pouze v tuzemských podmínkách absolvovaly jen dva týmy. Kromě Jihlavy i poslední Příbram… „Nám starším hráčům teplo chybělo určitě," usmívá se kapitán týmu Lukáš Vaculík. „Ale těžké podmínky jsme zvládli. Jsem přesvědčen, že jsme připraveni dobře, máme na to splnit náš jarní cíl," dodal nejstarší hráč Vysočiny.

MUSÍ SI TO SEDNOUT

Optimismus přináší i skutečnost, že tentokráte se kabině vyhnul průvan, tak typický pro poslední dvě přípravná období. „I to je možná jeden z menších důvodů, proč jsme po podzimu na sestupové příčce. Po těch velkých změnách si mužstvo musí sednout," potvrdil sportovní manažer Vysočiny Milan Bokša.

Také on hovoří o jaru optimisticky. „Tým si na sebe musí zvyknout, v tom jsme určitě dál. Já jsem o kvalitě kádru přesvědčen, záchrana je v našich silách."

Jarní cesta za snem začíná v sobotu na hřišti posílené pražské Slavie. Opravdová řežba o záchranu začne pro Jihlavské příští pátek, kdy doma přivítají podobně ohrožený Hradec Králové.