Ta se těší značné oblibě u dětí i jejich rodičů. O titul čtenářské babičky, což má rovněž spojitost s měsícem čtenářů, na Pelhřimovsku ale zájem není. Protože je dnes první březnový den, začala již tradiční celostátní akce Březen měsíc čtenářů. Nevyhýbá se ani knihovnám na Pelhřimovsku. Budou se tak vyhlašovat třeba i čtenáři roku.

Letos se hledá takzvaná čtenářská babička. Na Pelhřimovsku ale nejspíš žádná nominována nebude. „Máme naplánovanou řadu zajímavých akcí, ale na vyhlášení nejlepšího čtenáře, konkrétně čtenářské babičky, se letos nechystáme," sdělila vedoucí Městské knihovny v Pacově Lenka Vlachová.

„Ani my se do nominování nejlepší čtenářské babičky nezapojujeme. Plánujeme ale vyhodnotit své nejlepší čtenáře z dětského i dospělého oddělení," uvedla vedoucí Městské knihovny v Kamenici nad Lipou Hana Senderáková. Nejlepším předají i ocenění.
Celostátní sedmnáctou Noc s Andersenem naopak budou pořádat všude. Letos bude na téma Čtyřlístku.

Po kouzlu Noci s Andersenem touží i odrostlejší žáci. „Loni jsme kvůli velkému zájmu pořádali ještě jednu podobnou noc," podotkla vedoucí humpolecké knihovny Ludmila Trnková.

„Na noci spolupracujeme se základní školou. Část programu je u nás v knihovně a zbytek se odehrává ve škole," uvedla pacovská knihovnice.

Ani na své dospělé čtenáře knihovny nezapomínají. Zájemcům nabízejí zajíma-vé besedy, exkurze po prostorách knihoven nebo přednášky. „Pro návštěvníky máme mimo jiné připravenou přednášku historika Michala Stehlíka na téma Fenomén Masaryk, přednášku uznávaného novináře Stanislava Motla s názvem Apoštolové temných sil, nebo besedu spojenou s autorským čtením spisovatele Michaela Ajvaze, který získal hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera," nastínila výčet akcí na březen vedoucí Městské knihovny v Pelhřimově Iva Rajdlová.

V neposlední řadě během měsíce března knihovny lákají nové tváře a stávajícím čtenářům odpouští hříchy. „Během prvního týdne v březnu vyhlašujeme amnestii na placení dlužných poplatků za výpůjčky a první středu si mohou zájemci udělat novou registraci do knihovny na rok zdarma," dodala Rajdlová.

Letošní Březen měsíc čtenářů je osmý ročník celostátní akce Svazu knihovníků a informačních pracovníků, do které se každoročně zapojuje okolo 400 veřejných knihoven na území republiky, aby podpořily čtenářskou gramotnost. Pod jeho záštitou se v jednotlivých knihovnách vybírají Čtenáři roku a letos konkrétně nejlepší čtenářské babičky. V polovině března budou vyhlášeny krajské vítězky, z kterých bude na začátku dubna vybrána a oceněna celostátní vítězka.

Monika Pelíšková