Návrhy na ocenění, včetně zdůvodnění, mohou zájemci zasílat nejpozději do pondělí 5. prosince. „Město jako již tradičně upozornilo například ředitele škol, sportovní oddíly, zástupce hospodářské komory a další partnery města, že mají možnost nominovat někoho ze svého okolí nebo kohokoliv, o kom vědí, že dosáhl mimořádného činu, který byl přínosem pro město," prozradila mluvčí pelhřimovské radnice Alexandra Knapová.

O oceněných rozhodnou pelhřimovští zastupitelé na svém příštím zasedání, které se uskuteční 19. prosince. „Vedení města se tímto obrací na občany města Pelhřimova, případně na právnické osoby se sídlem v Pelhřimově o pomoc při výběru vhodných kandidátů na toto mimořádné ocenění," dodala Alexandra Knapová.

Kolik a jaké nominace mají momentálně na městském úřadě v Pelhřimově, tamní radní zatím tají. Kdo nakonec ceny města Pelhřimova získá, se ale zájemci budou moci dozvědět během slavnostního večera, který se uskuteční na konci ledna příštího roku v pelhřimovském kulturním domě Máj.

Cena města se, tak jako každý rokem, dělí do kategorie žáků, studentů, sportovců, podnikatelských subjektů a na cenu za mimořádné zásluhy o rozvoj města.

Cena města Pelhřimova tak může být udělena těm, kteří významným způsobem ovlivnili veřejné dění ve městě Pelhřimově, a to především v kultuře, vzdělání, podnikání, péči o životní prostředí, ve sportu a dalších oblastech veřejného života, případně se významně zasloužili o propagaci města Pelhřimova v celostátním nebo mezinárodním měřítku.

Nominovat své hrdiny či osobnosti mohou zájemci například formou elektronického formuláře. „Zasílat své návrhy včetně zdůvodnění mohou lidé také v listinné podobě na adresu Město Pelhřimov, Masarykovo náměstí 1, 393 01 Pelhřimov, k rukám pana místostarosty Josefa Kocha, nebo v elektronické podobě přímým odesláním vyplněného elektronického formuláře, nebo vyplněného a uloženého elektronického formuláře na e-mail koch.j@mupe.cz," popsala Knapová, jakými způsoby lze návrh na ocenění předat pelhřimovským zastupitelům.

Nominace musí obsahovat údaje o nominujícím, jméno a příjmení nominované osoby nebo název subjektu, včetně odůvodnění.
V kategorii Žáci, studenti získali cenu města Pelhřimova v minulém roce Štěpán Suk a hudební uskupení Single Dolls. Za sportovce si cenu převzali BK Sojky a Václav Žoudlík, pro kategorii Podnikatelské subjekty vybrali pelhřimovští radní DUP - Pivovar Poutník a v kategorii mimořádných zásluh o rozvoj města uspěl nominovaný Zdeněk Martínek.

Oceňovat bude v příštím roce také hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Rada Kraje Vysočina vyhlásila druhý ročník regionální soutěže o Cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost.

Soutěž má za cíl vyzdvihnout a ocenit aktivitu organizací, které si stanovují vysoké etické standardy a naplňují charakter dobrovolné angažovanosti ve prospěch životního prostředí a společnosti. Do soutěže se mohou opět přihlásit všechny soukromé subjekty a organizace veřejného sektoru i obce na území kraje.