VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarům se daří. Rostou do šířky i do počtu

Vysočina - Přestože na Vysočině neleží ani jedna chmelnice a nijak zvlášť se zde nedaří ani sladovnickému ječmeni, získává podhorský region stále větší zvuk mezi konzumenty piva. Zavedené pivovary zvyšují objem výroby i sortiment a vedle nich rostou další.

13.7.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Vít Černý

„Už v srpnu nabídneme spotřebitelům náš Novoříšský klášterní ležák. Bude to poctivé pivo plzeňského typu," říká Ladislav Pospíchal, který stojí spolu s rodinou za vznikem nového pivovaru v Hladově na Jihlavsku.

Zcela nový provoz vzniká poblíž mezinárodní silnice Jihlava Znojmo Vídeň a má ambice výrazně promluvit do situace na trhu s pivem. „Počáteční roční kapacita bude kolem pěti tisíc hektolitrů piva, výhledově by to mohlo být až osmáct tisíc hektolitrů," řekl Pospíchal. „Jednáme s restauracemi, v Jihlavě připravujeme vlastní pivotéku, odběratele máme domluvené i v Rakousku," doplnil Pospíchal.

Export se daří i největšímu pivovaru v kraji humpoleckému Bernardu. Humpolečtí se již před léty rozhodli, že se nebudou podbízet cenou, ale budou značku budovat jako prémiovou. V loňském roce uvařil pivovar v centru města rekordních 265 tisíc hektolitrů piva, letošní výhled je ještě o patnáct procent vyšší. Letos třeba firma za třicet milionů rozšířila o pětinu kapacitu kvasných nádrží.

Bernard se jako jeden z prvních velkých výrobců pustil také do speciálů, obvykle vyhrazených spíše minipivovarům. Už tradiční je u Bernarda nabídka kvasnicových piv. „Je ale třeba rozlišovat mezi nefiltrovanými a kvasnicovými pivy. Nefiltrované se stáčí přímo do sudu, kvasnicové se filtruje a přidávají se do něj nové živé kvasnice," vysvětlil mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Pod hlavičkou Pivovarů Lobkovicz před časem pookřál i pivovar v Jihlavě. Ke své vlajkové lodi, jedenáctistupňovému ležáku Ježek, a dalším zavedeným pivům přidal před měsícem i polotmavý speciál Perkmistr. „Je to odkaz na historii dolování stříbra v Jihlavě. Stupňovitost 12,40 navíc vystihuje fakt, že v roce 1240 začala nejslavnější éra jihlavského dolování," popsal sládek Richard Procházka.

Více piva vyrábí každým rokem i nejmenší ze čtyř historicky zavedených velkých pivovarů v kraji pelhřimovský Poutník. Ten si oproti konkurenci po většinu roku vystačí jen s výčepním pivem a dvanáctkou. Ležák Poutník se totiž mnohde stal hitem a například v Brně se dostal na pozici jednoho z nejčastěji čepovaných piv. „Na Moravě, a zejména v Brně, je pivo Poutník stále více žádané," potvrdil Miroslav Kerouš, ředitel družstva DUP, které pivovar vlastní.

Přestože velké pivovary přicházejí i se specialitami, většinu neobvyklých piv najdou konzumenti v nabídce minipivovarů. Jen za uplynulý rok se jejich počet v zemi zvýšil o více než čtvrtinu na na necelé tři stovky.

„Ukazuje se , že ačkoli je podíl minipivovarů na celkové produkci piva jen asi půl druhého procenta, v přímé konkurenci chuti a zájmu spotřebitelů minipivovary jasně vítězí," říká Michal Pyšík z minipivovaru Richard v Račíně na Žďársku.

Spolu s pivovarem v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem je Richard nejmladším minipivovarem v kraji. První pivo uvařili v Račíně letos v lednu, nyní už mají patnáct odběratelů. „Mohlo by jich být i více, ale je mnoho hospod, které jsou v područí velkých pivovarů," dodal Pyšík.

Dalším z velmi mladých minipovovarů je rodinný pivovar Heřman z Vladislavi na Třebíčsku. „Ohlasy konzumentů jsou velmi kladné. Fungujeme rok a dodáváme do hospod třeba i v Jihlavě a v Třebíči," řekl spolumajitel Petr Heřman.

Naopak jedním z průkopníků vaření piva v malém je Milan Kozlíček, který začal v Horních Dubenkách na Jihlavsku vařit před deseti lety. „Nemůžeme si dovolit jakékoli kompromisy, za kvalitu piva odpovídám jen já sám. Vyrábíme klasickým postupem z bavorského sladu a českého chmele za dodržení bavorského zákona o čistotě piva," vysvětlil Kozlíček.

Podle Martina Povýšila, který provozuje minipivovar Ruprenz v Uhřínovicích na Jihlavsku, je v poslední době mezi novými pivovarníky stále více byznysmenů. „Pivovary rostou jako houby po dešti. Dříve to byla srdeční záležitost, nyní jde víc o zisk. Lidé, kteří stavěli vloni bioplynky a předloni solární elektrárny, si nyní kupují pivovary," soudí.

Sám Povýšil se k registrovanému minipivovaru propracoval po letech vaření v kuchyni. Kromě piva jej svým způsobem proslavil i unikátní pivní automat, díky němuž se před časem dostal i na stránky novin v zámoří či na jižní polokouli.

Podle Milana Kopačky, provozovatele pivovárku Kokeš v Kamenici nad Lipou, potřebují lidé čas, aby si na speciality zvykli. Stejně tak je důležitá stálá kvalita. „Náš pivovárek je malinký a rukodělný, ale chystáme modernizaci varny. Podstatné ale bude, aby to naši věrní konzumenti pokud možno nepoznali," říká.

Všichni provozovatelé minipivovarů se shodují, že jejich konzumenti chtějí mít z piva zážitek. Mnozí proto nabízejí také možnost podílet se na vaření piva nebo alespoň exkurze. „Naším pivovarem projde ročně asi tisíc lidí," popsal František Marek, správce majetku klášterního pivovaru v Želivě na Pelhřimovsku. Želivští řeholníci navíc chtějí desetkrát zvýšit kapacitu pivovaru a napřesrok otevřou také klášterní restauraci.

Další cestou k neobvyklým pivním zážitkům mohou být také takzvané létající pivovary. Nadšenci bez vlastní technologie si nechávají vařit pivo dle své receptury někde jinde. Například na Žďársku tak v poslední době zamířila do hospod piva Mazaný lišák, Žďárský pecivál či Zhořecký dacan. „My se ale varu osobně účastníme, takže lze říci, že pivo i sami vaříme," říká Jiří Moučka, jeden z nadšenců stojících za pivem Mazaný lišák.

Autor: Stanislav Caha

13.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Malé pivovary zažívají boom. Na jejich nástup však hospody nedokáží reagovat a na čepu stále nabízí stejná piva.
1

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Kopii poškozené vázy z 18. století vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána.
3

Poškozenou váhu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Kuki se vrací domů. Chytili ho v Jihlavě

Jihlava – Tříměsíční pobyt ve volné přírodě Kukimu končí. Od tohoto pondělí ví o klokanovi, který utekl už v květnu svému majiteli z rodinné farmy v Mohelnici na Olomoucku, celá republika. V pátek ráno se ho podařilo pracovníkům jihlavské zoologické zahrady, hasičům a městským policistům chytit ve Starých Horách v lokalitě Červené domky.

Most nad Doubravkou je už minulostí

Havlíčkobrodsko - Do Nového Ranska, místní části Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku, se motoristé jen tak lehce nedostanou. Most na silnici první třídy číslo 34, překlenující řeku Doubravu, totiž přestal existovat. Příčinou je jeho kompletní demolice.

Na zvířátka i aquazorbing zve Pavlov

Pavlov – V Pavlově se v sobotu 19. srpna uskuteční další ročník Pavlovských slavností.

Stock Dobrohostov láká na kapely Morava, Krausberry nebo Šohajka

Dobrohostov – Fandové regionálních kapel v létě jezdí za dobrou muzikou do Dobrohostova. O víkendu se tu koná 22. ročník festivalu Stock Dobrohostov. Tahouny letošního ročníku budou kapely Krausberry, Morava a Šohajka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení