„Pro občany to bude jenom plus, město tím získá na atraktivitě," poznamenal jaroměřický starosta Jaroslav Soukup.

Pole u jaroměřického hřbitova už před pár týdny obsadily stavební stroje. „Na místo se nám každým dnem vydají archeologové. Pokud nic nenajdou a nezdrží se tím plán prací, mělo by být vše hotové na začátku září. Ve stejný měsíc chceme otevřít," řekl Milan Kučera z Náměště nad Oslavou, který je investorem stavby.

Sám už provozuje prodejny maloobchodní sítě Hruška v Náměšti, ve Velké Bíteši, v Ivančicích, v Tišnově nebo v Oslavanech. „I v Jaroměřicích budeme pod sítí Hruška fungovat jako franšíza," uvedl.

Budova má stát na asi 550 metrech čtverečních. Venku vznikne čtyřicet parkovacích míst, která budou moci využívat i návštěvníci hřbitova nebo pozůstalí při smutečních obřadech.

Provážou se tím představy vedení města a provozovatele obchodu. „Cestu k bočnímu vchodu na hřbitov, kde dnes stojí kontejner, nahradí nová zeleň, která oddělí prodejnu od pietního místa. Současná cesta se posune asi od deset metrů blíže k Třebíči a také podél ní bude možnost parkování. Novinkou bude odbočovací pruh ve směru od Třebíče," popsal místostarosta Jaroměřic Josef Číž.

S novou prodejnou vzniknou rovněž veřejné toalety. Podle Číže budou přístupné zvenčí prodejny. „Ještě se bude řešit, jak a jestli budou zpoplatněny, přístupné ale určitě budou i návštěvníkům hřbitova," přislíbil místostarosta.

O novém supermarketu u výpadovky na Třebíč se v Jaroměřicích hovoří už nejméně pět let. Tehdejší vedení radnice dokonce kvůli tomu pozměnilo územní plán a nechalo zpracovat územní studii. „Původní investor vybudovat obchod nedokázal, a tak v loňském roce pozemek prodal panu Kučerovi z Náměště," podotkl starosta Jaroslav Soukup.

Pro obyvatele Jaroměřic by to nemusel být poslední větší obchod ve městě. Antonín Malena, majitel tamního Pekařství Malena, totiž velmi vážně uvažuje o vybudování menšího obchodního domu v sousedství své současné pekárny.