Ty signalizují již započaté práce na schodišti. „Současné staré poškozené schodiště bude odstraněno, připraví se základová deska, na ní bude nové schodiště," uvedl mluvčí Magistrátu města Jihlavy Radek Tulis.
Dodavatel provede výkopové práce, vybuduje nové základy a roznášecí desku s výztužemi. Nahradí poškozené kamenné stupně novými a opraví také zábradlí.

„Nejdéle budou opravy trvat do konce listopadu. Pokud to bude možné a firmě, která rekonstrukci provádí, se podaří práce dokončit před termínem, radnice obnoví průchod samozřejmě dřív," vysvětlil Tulis.
Obě vrchní vstupní brány od ulice Na Stoupách a od lesoparku Heulos jsou uzavřeny. Vrchní část hlediště a obě přístupová schodiště tedy nejsou přístupné. Návštěvníci se k amfiteátru dostanou přes průchod pod hledištěm, také pěšina nad oplocením je průchozí.

Areál amfiteátru je oblíbeným místem nejen pro relax, procházky, ale i pro sportovní vyžití. Také rodiny s dětmi si užívají park přímo v centru Jihlavy. „Když je hezky, jsme tu pořád. Je to tu velmi příjemné, vždycky si tu oddechnu a moji synové si zas vybíjejí energii běháním všude možně," chválí si park Alena Morevová z Jihlavy.

„Důvodem pro opravu byl nevyhovující technický stav schodiště. Areál je hodně využívaný nejen pro velké kulturní akce, ale také denně obyvateli města ke sportování nebo odpočinku, proto je nutné jej udržovat a opravovat průběžně," vyjádřil se Tulis. Současné rekonstrukci se věnuje firma Terni, která nabídla ve výběrovém řízení nejnižší částku za dodání, a to téměř 1,4 milionů korun bez DPH.

Areál prošel mezi léty 2009 a 2010 velkou rekonstrukcí, zhotoveno bylo nové oplocení, pódium a dětské hřiště, nová silnice umožňuje v době akcí uzavřený areál objíždět, investovalo se i do nové kanalizace či veřejného osvětlení. Drobné úpravy se provádějí pravidelně, hlavně po létě, kdy je areál hodně využíván k různým účelům.

Areál amfiteátru v údolí řeky Jihlavy má pro své návštěvníky mnoho využití. Kromě zprostředkování příjemných soukromých chvilek slouží místo i k pořádání venkovních společenských a kulturních akcí. Areál hostil v poslední době třeba rockový festival Magmafest, v červenci si mohli návštěvníci užít třetí ročník velkého festivalu Vysočina Fest. Také v červenci bylo na co koukat, konal se závod prestižních dřevorubeckých sportů Eurojack nebo punkový festival Jihlava's not dead.

Filmoví nadšenci se budou těšit na letní kino, které se chlubí největším outdoorovým promítacím plátnem v Čechách a na Moravě. Prostor může být využitý i pro divadelní představení, módní přehlídky, prezentační akce nebo koncerty. Stejné možnosti má i krytý multifunkční prostor malá scéna.

Kdo si rád zabruslí, projede se na kole nebo na skateboardu má k dispozici skatepark. Děti se zas můžou vydovádět na dětském hřišti. Třeba na lezecké steně, pružinové houpačce, sestavě Drak nebo na prostorové herní síti Spaceball M.

Do konce října bývá jihlavský areál otevřen od osmi hodin ráno do devíti hodin večer.

HELGA MARTINKOVÁ