„Týká se to druhé základní školy a gymnázia, kde plánujeme výstavbu propojovacího krčku mezi školami a školní jídelnou a také první základní školy, kde se bude opravovat elektroinstalace," sdělil novoměstský starosta Michal Šmarda.

Rodiče žáků prvního stupně obou základních škol mohou využít služeb školní družiny, která se o jejich potomky až do 30. června postará. „Tuto možnost už jsme rodičům nabídli, zatím ale ještě nevíme, kolik z nich o to projeví zájem. V našem případě to je ještě komplikovanější tím, že bude zavřená jídelna, takže žáci se budou muset stravovat v jídelně první základní školy za plnou sazbu," vysvětlil ředitel druhé základní školy Jan Krakovič.

První základní škola už první žádosti rodičů o umístění dětí do družiny v době volna zaregistrovala. „Ale plánujeme se jich zeptat ještě jednou, zda jejich zájem opravdu trvá," potvrdil stejnou nabídku ze strany první základní školy její ředitel Otto Ondráček.

V tamní školní budově zrealizují rekonstrukci elektroinstalace. „Navíc ještě budeme opravovat ústřední topení v přístavbě, kde jsou umístěny první ročníky. Budou se tam dělat i nové rozvody. Vše má být hotovo do poloviny srpna," doplnil Otto Ondráček.

Téměř pět stovek žáků druhé základní školy si prázdniny užije ještě o něco déle. „Školní rok budeme zahajovat až 5. září. Kolaudace stavby krčku je plánována na 2. září, takže děti nastoupí do školy později," vysvětlil Jan Krakovič.

Stavba propojovacího krčku se úzce dotýká také sousedního Gymnázia Vincence Makovského. Gymnazisté ale, na rozdíl od žáků základní školy, začnou školní rok v řádném termínu. „Máme dvouletý projekt, zaměřený na kompletní rekonstrukci elektroinstalace, vody, odpadů a částečně i topení. S tím je spojena i oprava podlah v přízemí gymnázia. Končíme školní rok dříve, ale začínáme klasicky 1. září. Jako ředitel školy mám právo k udělení pěti dní ředitelského volna, ale vzhledem k tomu, že v příštím roce budeme muset kvůli druhé etapě rekonstrukce skončit taky dříve, nemůžu je už letos v září vyčerpat," pověděl ředitel novoměstského gymnázia Jiří Maděra.