Po včerejších závěrečných řečech státního zástupce a obhájců o tom rozhodla soudkyně Tereza Jedličková. Rozsudek už v této kauze padl třikrát, odvolací soud případ vždy vrátil.

Bývalý elitní policista Foltýn společně s obviněnými Romanem Motičákem a Zdeňkem Zapletalem podle obžaloby od srpna do září 2011 vydírali veterináře Luboše Kucharoviče z Velkého Beranova. Organizátorem vydírání kvůli údajnému dluhu byl podle policie Motičák, který připravil tři vyděračské útoky. Nejprve byl Kucharovič vylákán do lesa u Luk nad Jihlavou, kde ho spoutali a mučili maskovaní násilníci. On i jeho rodina pak dostali anonymní výhružné dopisy a u jeho domu se objevily atrapy granátů. Nakonec mu někdo zapálil vchodové dveře.

Foltýn se přiznal jen k poslednímu skutku, u něhož ho zadržela zásahová jednotka. Uvedl, že žhářského útoku se dopustil v opilosti. Motičákovi se prý chtěl svou účastí na útoku odvděčit za pomoc s rodinnými problémy.

Státní zástupce Ivo Novák v závěrečné řeči požadoval pro Foltýna nepodmíněný trest odnětí svobody na šest až sedm let. Pro Motičáka navrhoval osmileté vězení, pro Zapletala dva a půl roku s podmínkou na tři až čtyři roky. Obhájci naopak žádali pro Motičáka a Zapletala zproštění obvinění v plném rozsahu. Foltýnův právní zástupce Radek Ondruš navrhl pro svého klienta zproštění obžaloby za první dva útoky. Za třetí útok by souhlasil s trestem podle doporučení soudního znalce.

Jihlavský okresní soud uložil Foltýnovi v roce 2015 za vydírání trest tří let vězení, Motičák dostal pět let nepodmíněně a třetí obžalovaný Zapletal byl zproštěn obvinění. Stejné tresty uložil soud oběma mužům už potřetí. Kauzu vrátil na Vysočinu Krajský soud v Brně. Navíc nařídil, aby o věci rozhodl senát v jiném složení.

Foltýn dříve působil v neoficiálním policejním Delta týmu, což byla skupina, která se podle některých informací vyznačovala bezdůvodnou agresivitou k cizincům a příslušníkům menšin.