VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prodej chřestu pomůže dobré věci

Žďár nad Sázavou - I letos budou od května do října na žďárském náměstí Republiky farmářské trhy. Vždy od osmi do půl dvanácté, každou třetí sobotu v měsíci. První se uskuteční 21. května. Podle organizátorek Kateřiny Fialové a Jany Vinopalové, které trhy pro radnici připravují, zůstanou u toho, co se osvědčilo, a pokusí se zlepšit to, co návštěvníci kritizovali.

7.5.2016
SDÍLEJ:

Jana Vinopalová (vpravo) a Kateřina Fialová (vlevo) mimo jiné prohlašují: „Někteří prodejci z jihu k nám třeba nechtějí jezdit v říjnu, protože se obávají, že v tu dobu tady už bude metr sněhu a celý den budou mrznout.“ Foto: Deník/Lenka Mašová

Jak tedy budou farmářské trhy letos vypadat?

Kateřina Fialová: Zachovali jsme loňskou strukturu, tedy čas i den, zhruba i počet stánků a také jejich rozložení, co se týče nabídky. Aby tam třeba nebylo deset pekařů a žádný zelinář… Farmáře vybíráme tak, abychom sehnaly tři prodejce masných výrobků, tři mléčných, kteří se ještě dělí na prodejce produktů z kravského, kozího a ovčího mléka, a dva pekaře. Zbytek je pak po jednom, třeba jeden medař, jeden prodejce sirupů a podobně. Samozřejmě se budeme snažit lidem nabídnout sezonní produkty.

Jaké například?

Kateřina Fialová: Na prvním květnovém trhu chceme mít chřest, v létě určitě jahody, ale také třeba rané brambory, a na podzim pak brambory na uskladnění.

Chřest přece není typická zelenina pro žďárský region, potažmo Vysočinu…

Jana Vinopalová: Je pravda, že na farmářské trhy se snažíme dostat především prodejce z okolí, ale občas se najdou výjimky. Proto jsme chtěly sehnat na květnový farmářský trh chřest, jehož sezona už začala a potrvá zhruba do konce června. U nás se ve větší míře pěstuje ve Vojkovicích u Kralup nad Vltavou a také v Ivančicích, což už je k nám blíž. Ve stejném termínu tam navíc budou mít chřestové slavnosti, takže jsme se s producenty dohodly, že až budou zavážet chřest na slavnosti, 200 kilogramů poputuje do Žďáru. Navíc jeho prodej podpoří dobrou věc.

Jakou?

Jana Vinopalová: V tomto případě se nám podařilo spojit více věcí dohromady, takže chřest budou na farmářském trhu prodávat pracovníci žďárského nízkoprahového zařízení Ponorka a veškerý výtěžek z prodeje půjde na jejich aktivity.

Co se týče počtu stánků, nabídnete jich letos více?

Kateřina Fialová: S městem je spolupráce výborná, od minulého roku máme pět nových stánků, takže jich letos budeme mít šestnáct. V předchozích letech jsme si je půjčovaly z Nového Města. Ne všichni farmáři totiž mají svůj vlastní stánek, takže je potřeba jim je zapůjčit, anebo někdy je to lepší i kvůli jednotnosti, protože ne vždycky vlastní farmář reprezentativní stánek, a lépe vypadá, když jsou na náměstí sladěné.

Zmiňovaly jste také kritiku čeho se týkala?

Kateřina Fialová: Kladných ohlasů bylo naštěstí více, ale kritizovány jsme byly za kulturní program a nedostatek zeleniny. Co se týče zeleniny, je to složitější záležitost, protože jsme chtěly především lokální pěstitele. Zase tolik jich ale na Vysočině není, případně pěstují v malém, a nevyplatilo by se jim na trhy jezdit. V regionu jsou spíše pěstitelé biozeleniny, ale ta zase zákazníky, kteří jsou zvyklí na úhlednou zeleninu ze supermarketu, neláká, protože ji vnímají jako nehezkou a drahou. Jenže bez použití chemie na zahrádce rovná mrkev nevyroste…

Jaké je podle vás řešení?

Kateřina Fialová: Jeden biozelinář a další prodejci zeleniny ze vzdálenějších lokalit, jako je třeba Táborsko, Hodonín nebo Znojmo. Musíme doufat, že to vyjde.

Proč by nemělo?

Jana Vinopalová: Není jednoduché někoho z větší dálky umluvit, aby do Žďáru přijel. Ráno ten farmář musí vstát třeba ve čtyři, někdy i dříve, aby včas dorazil, musí si vydělat na benzin a všechno ostatní a také mít nějaký zisk. Pro letošek máme domluveného zelináře z Tábora a také z Čáslavi, tak uvidíme. Někteří prodejci z „jihu" k nám třeba nechtějí jezdit v říjnu, protože se obávají, že v tu dobu tady už bude metr sněhu a celý den budou mrznout. Je ale pravda, že prodejci z jižní Moravy už přijeli absolutně nevybavení, protože u nich bylo teplo, ale ve Žďáře mrzli. Nejraději na podzim jezdí do Brna nebo třeba do Tišnova, kde je podstatně tepleji a také je tam více zákazníků. Obvykle až do poslední chvíle nevíme, kdo z domluvených farmářů na trh doopravdy dorazí. Je to vždycky překvapení…

Dá se s tím něco udělat?

Jana Vinopalová: Farmáře nelze pokutovat, když přislíbí účast, ale pak si to na poslední chvíli rozmyslí, je to jejich rozhodnutí. Můžeme proti tomu bojovat jenom zvyšující se prestiží trhů spojenou se zájmem zákazníků. Aby si farmář časem nedovolil nepřijet na rezervované místo, protože příště už by nebyl pozván. Aby mu prostě stálo za to, k nám přijet.

Když se ještě vrátíme k loňské kritice kulturního programu jak ten bude letos vypadat?

Kateřina Fialová: Máme domluvené harmonikáře, kteří budou korzovat mezi stánky, zatím doprovodný program budeme řešit touto formou. Loni jsme zajistily i kapelu, ale právě některé výtky směřovaly k tomu, že se k farmářskému trhu zase tak moc nehodila. Uvidíme, jak budou návštěvníci trhů spokojení letos.

Autor: Lenka Mašová

7.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení