VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Průjmům nahrává letní grilování

Žďársko – Celkem 143 případů salmonelózy ke včerejšímu dni evidovali za letošní rok epidemiologové ve žďárském okrese. Zejména v poslední době případů onemocnění přibylo.

4.8.2016
SDÍLEJ:

GrilováníFoto: Jarka Bernatíková, Havířov

„Každý den přibývají nové případy salmonelózy, naštěstí se zatím nejednalo o hromadný výskyt. Obvykle jde o sporadické výskyty, buď jednotlivci, anebo třeba dva nebo tři členové rodiny, kteří se nakazili při nějaké akci, třeba při grilování," informovala vedoucí územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Zdrojem salmonelózy, které nahrává teplé počasí, jsou nejčastěji nedostatečně tepelně upravená vejce, drůbeží maso, krémy, cukrářské výrobky či majonézy z čerstvých žloutků. Riziko nákazy nelze vyloučit ani u domácích vajec. Problémy, projevující se průjmy, zvracením, nevolností, horečkou a v horším případě dehydratací, způsobují bakterie rodu Salmonella. Ty se v teplém prostředí rychle množí.

„Bylo mi tak zle, že jsem ani nebyla schopná dojít k lékaři. Poslal mně léky, já mu zase vzorek stolice, z něhož mi pak potvrdili salmonelózu. Naštěstí jsem nemusela do nemocnice. Nakazila jsem z obložené bagety z bufetu, je to už několik let, a nebyla jsem tehdy sama," popsala Daniela Malá ze Žďáru nad Sázavou.

Kromě opatrnosti při výběru potravin je rovněž důležité věnovat pozornost oddělení kuchyňských ploch používaných při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou. V rámci snížení rizika kontaminace není například možné používat stejné kuchyňské náčiní na syrové a už tepelně zpracované jídlo. To se týká především oblíbeného letního grilování.

Milovníky rožněného a grilovaného masa, především drůbežího, může ohrozit také kampylobakterióza. Příznaky onemocnění jsou podobné jako u salmonelózy, počty nakažených bývají o něco vyšší – letos už jich je ve žďárském okrese 183.

„Onemocnění se přenáší z drůbežího masa, proto je nutná jeho dostatečná tepelná úprava. Kuře musí být například propečeno tak, aby maso nebylo u kostí krvavé," upozornila Mašová. I tady platí opatrnost při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou.

Autor: Lenka Mašová

4.8.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Malý leguán.
2

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Ilustrační foto

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Výpadky proudu poškodily kabelovou televizi

Přibyslav - V polovině července došlo v Přibyslavi vlivem nečekaných opakovaných výpadků elektrické energie k poškození zařízení, které zabezpečuje vysílání programů kabelové televize, ale následky řeší provozovatel, město Přibyslav, dodnes.

Hradozámecká noc otevře i kostel faráře Toufara

Havlíčkobrodsko – Hradozámecké noci již tento víkend zpřístupní milovníkům historie známé památky v netradičním čase a netradičním způsobem. Noční prohlídky na Havlíčkobrodsku nabídne zámek ve Světlé nad Sázavou a mimořádně bude otevřen i kostel svatého Víta v zatopené obci Zahrádka, kde v minulosti působil farář Toufar.

Povodeň před patnácti lety byla blesková

Havlíčkobrodsko – Voda zaplavila nově zrekonstruované fotbalové hřiště ve Světlé, poničila lávky v Březince a Mrzkovicích.

Návštěvníky brodského klubu OKO čeká mnoho změn, vzniká nová kavárna

Havlíčkův Brod - Oblíbený brodský klub Oko prochází velkými změnami. Už na konci června byla dokončena potřebná renovace fasády a nyní se pracuje na přestavbě části prostor, kde má vzniknout kavárna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení