Dotační titul podpoří environmentální výchovu a osvětu organizovanou obcemi, školami i neziskovými organizacemi.

Jejich aktivity se zaměří na nakládání s odpady, kvalitu ovzduší, přírodu, přírodní zahrady, lesní pedagogiku i na úspory energie. Finálně o rozdělení částek rozhodne krajské zastupitelstvo na svém prosincovém jednání.

„Environmentální výchova, vzdělávání a osvěta významně ovlivňují osobní návyky a preference občanů. Také proto chceme touto cestou podpořit aktivní účast i osobní zodpovědnost lidí z Vysočiny za současný i budoucí stav životního prostředí v našem kraji," vysvětluje zaměření grantového programu krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Například mateřská škola Velká Bíteš připravuje projekt Lesní pedagogika aneb Proměna přírody v čase, tamější základní škola zrealizuje Proměny krajiny Bítešska a environmentální osvětu a s ní spojené aktivity se chtějí zaměřit na Základní škole Pacov a na Základní škole a Mateřské škole Domamil. Úspěšná byla i obecně prospěšná společnost Recyklohraní, která plánuje „uklidit svět v Kraji Vysočina" a na třídění odpadů se zase zaměří ZŠ a MŠ Velká Losenice nebo krajská Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem. Možnost grantu financovat školní zahradu se rozhodla Základní škola Budišov a města Moravské Budějovice a Nové Město na Moravě. Úspěšná se svými projekty byla ale i další města, jako například Hrotovice, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Žďár nad Sázavou nebo Horní Cerekev. Všichni úspěšní žadatelé, o kterých bude ještě rozhodovat prosincové zastupitelstvo, si mezi sebe s největší pravděpodobností rozdělí téměř 1,3 milionu korun.

Dotace ve výši od 15 do 50 tisíc korun jsou nejvíce zaměřené na realizaci přírodních zahrad, ekologické výukové programy a pomůcky.
Stejně tomu bylo i v předchozích dvou ročnících, kdy grantový program v roce 2014 podpořil čtyřicet projektů za více než 1,7 milionu korun a 44 projektů za 1,6 milionu korun v roce 2015.