Jeho snažení se však zdá být marné. „Nevím už, na koho se obrátit. Taky nevím, jak dlouho tady ještě budu, ale tohle bych ještě vyřešit chtěl," podotkl senior.

K údajně neodborně postavené zdi, která má navíc zasahovat do Vyhnalíkova pozemku, se bojí chodit a nedoporučuje to ani své dceři a vnučkám, kteří v domě žijí. „Zeď byla postavena z tvárnic bez malty, jako když si děti ve školce staví z kostek," upozornil.

Soused Josefa Vyhnalíka začal zeď stavět bez povolení, které mu však dodatečně Městský úřad v Náměšti nad Oslavou vydal. Podle tehdejšího tajemníka Pavla Janaty jde v takovýchto případech o běžný postup a nic dodatečnému vydání stavebního povolení nebránilo.

Těžko předvídat, jak by sousedský spor dopadl u soudu. Josef Vyhnalík však podání žaloby vzhledem ke svému věku a nevelkému důchodu dlouhodobě odmítá, a to i přesto, že mu takový postup doporučovali úředníci z Krajského úřadu Kraje Vysočina i náměšťského městského úřadu.

BEZ VŮLE TO NEJDE

„My se jakéhokoli řešení a jakékoli pomoci nezříkáme, je ale potřeba si uvědomit, že ne všechno můžeme vyřešit, pokud k tomu není vůle," poznamenala současná tajemnice Městského úřadu v Náměšti nad Oslavou Jaromíra Moudrá.

Podle ní už nejde o spor stavebního rázu, ale mezilidského. „Tohle by se mělo řešit v rámci občanského práva. Občané mohou jednat tak, jak jim umožňuje zákon, my se ale musíme pevně držet postupů, které nám zákon ukládá, a z těchto mantinelů nevybočit. Primárně je potřeba, aby spolu komunikovali sousedi. Tohle za ně nejsme schopni vyřešit," zopakovala náměšťská tajemnice.

ANI OMBUDSMAN

Kromě městských a krajských úředníků mířili dopisy a stížnosti od Josefa Vyhnalíka také k bývalému ombudsmanovi, již zesnulému Otakaru Motejlovi.
„Byla za mnou osobně i poslankyně a taky asistent senátora. Oba slibovali, že k tomu vyvolají jednání. Zůstalo ale jen u toho. Ani ombudsman mi nepomohl a jeho nástupci mi napsali, že je věc už vyřízena a byla řešena," vylíčil senior.

Podle něj neměla zeď vůbec vzniknout a, když už vznikla, měla být zpevněna. Tento názor podkládá Josef Vyhnalík vyjádřeními od dvou statiků. „Dosud nic z toho není hotovo," dodal Vyhnalík.

Tajemnice náměšťského úřadu odmítla spekulovat, kdo ze sousedů je více v právu. Vinu však vidí i na straně čtyřiaosmdesátiletého důchodce. „Jeho soused chtěl ostříhat větve, které do zahrady pana Vyhnalíka zasahovaly. Pan Vyhnalík mu ale vstup na svůj pozemek neumožnil," připomněla Jaromíra Moudrá. „Byla jsem se na místě podívat, jen se mi ale potvrdilo, že tam nemáme co řešit. Plot je sice vychýlený, stojí tam ale takhle už dlouho a je ustálený," dodala.

Podle ní si Josef Vyhnalík stěžuje na kdeco a s žádným návrhem svých oponentů nebyl nikdy spokojen. Senior naopak tvrdí, že je v právu a řádku doporučených dopisů hodlá ještě rozšířit. Nově je se svou stížností připraven obrátit se na kancelář prezidenta republiky.